Theater aan Zee opent feestelijk op strand

Curator Lucas De Man bij een van de haltes van The Village. © GLO
Gillian Lowyck

Met meer dan 500 mensen uit Oostende en omgeving werd Theater aan Zee (TAZ) woensdagavond feestelijk op gang getrokken. De deelnemers vormden een groot beeld op het strand, met name de slagzin van het festival rond het thema betrokkenheid: Het is aan jou, het is aan mij, het is aan ons, het is aan. Voor het eerst geldt de vroegere kritiek dat alles al lang op voorhand uitverkocht is niet. Dit jaar zijn er twintig procent meer tickets voorhanden en dat betekent dat er nog heel wat kaartjes beschikbaar zijn voor late beslissers.

Het is al jaren een pijnpunt: wie graag naar Theater aan Zee gaat, moet er snel bij zijn. Tickets voor topvoorstellingen zijn al lang op voorhand uitverkocht. Wie graag last minute nog een voorstelling bezoekt, is eraan voor de moeite. Maar dit jaar is daar voor het eerst verandering in gebracht. “Theater aan Zee voorziet dit jaar twintig procent meer beschikbare tickets om tegemoet te komen aan de vraag van last minute én nieuwe bezoekers aan het festival”, klinkt het bij de organisatie. “Voorstellingen die in openlucht op een specifieke locatie staan zoals Marinus met Sebastien Dewaele of Les Enfants du paradis van Comp. Marius zijn volledig uitverkocht. Maar daarnaast is er echt nog keuze en aanbod voor iedereen.”

The Village

Een van die voorstellingen waar er nog tickets beschikbaar voor zijn, is uniek. The Village is een theatrale wandeling op de Oosteroever naar een idee van de Stichting Nieuwe Helden van curator Lucas De Man. The Village is een theatrale tentoonstelling van 2,5 kilometer lang. Een interactieve app neemt de bezoeker mee door een verhaal over ongelijkheid en empathie op verschillende locaties. “We hebben een jaar lang aan deze voorstelling gewerkt”, vertelt Lucas De Man. In totaal bezoek je tijdens de wandeling zeven ruimtes, die elk op een andere manier over het thema ongelijkheid handelen. De wandeling start in O.666, waar de eerste ruimte je meteen confronteert met krantenkoppen. “Die komen allemaal neer op het feit dat mensen niet kunnen of mogen betrokken zijn.”

Theatrale tentoonstelling van 2,5 kilometer op Oosteroever confronteert bezoeker met ongelijkheid

Tijdens de wandeling, die in totaal ongeveer twee uur duurt, loop je in feite een rondje op de Oosteroever. Langs de Hendrik Baelskaai, door de vismijn, in het VLIZ, bij de scheepswerf… “In feite kan je het in drie stukken opdelen”, gaat Lucas De Man verder. “Er zijn plekken met informatie, plekken met kunst en plekken met verhalen.”

Voor een van die plekken met verhalen gingen Lucas De Man en zijn team spreken met zeventig Oostendse kinderen. Ze vroegen hen naar hun dromen en naar wat ze later willen worden. Op basis van al die interviews werden er zeven verhalen van kinderen samengesteld. “Daarna vroegen we aan een econome hoe realistisch hun dromen zijn en hoe zijn hun slaagkansen inschat.”

De openingsperformance oogt ronduit indrukwekkend met honderden Oostendenaars die de slagzin van Theater aan Zee vormen op het strand.
De openingsperformance oogt ronduit indrukwekkend met honderden Oostendenaars die de slagzin van Theater aan Zee vormen op het strand.© Inge Baes

Iedereen die de wandeling doet, wordt trouwens aan zo’n ‘test’ onderworpen. “Bij het begin van de wandeling vul je enkele vragen in over jouw leven en op het einde krijg je te horen wat jouw percentage is om je te slagen. Voor sommige mensen kan dat wel confronterend en onverwacht zijn.”

“Dit is een uniek project dat nog nooit eerder gedaan is”, zegt Lucas trots. “Het leuke is ook dat je er helemaal je eigen ding van kan maken. Je legt de wandeling op eigen tempo af, kiest naar hoeveel verhalen je luistert… Voor iedereen is het anders. En er zit van alles in: het is theater, tekenen, er is beeldende kunst, radio, wetenschap… Ik ben er heel trots op. We hebben er ontzettend hard aan gewerkt. Dit zijn in feite zeven mini-voorstelling op hoog niveau. Hier ga je bijzondere dingen zien. Ik kan het iedereen aanraden.”

Vuil! Vuil! Vuil!

Nog nieuw dit jaar is de opening van het Familiepark. Traditiegetrouw in het Leopoldpark, waar de meeste voorstellingen van het Familiepark plaatsvinden, maar dit jaar ook voor het eerst in het Kursaal. Radio Oorwoud, een initiatief van WWF en Hannelore Bedert, presenteert er het kinderconcert Vuil! Vuil! Vuil! voor iedereen vanaf 5 jaar. Ze hebben het over de natuur en haar problemen op kindermaat… maar dan wel dansbaar, een beetje stout en boordevol humor. Er zijn nog tickets beschikbaar en alle kinderen worden opgeroepen om verkleed of geschminkt als dier te komen.

Het festival werd woensdag geopend met 500 Oostendenaars op het strand die samen de slagzin van het festival Het is aan jou, mij, ons, het is aan vormen. Samen vormden de mensen in groep een letter. Via een drone werden er beelden gemaakt. ‘s Avonds opende Lucas De Man het festival met een portie hoop geïnspireerd door de speciale Knack-uitgave 100 ideeën voor een betere wereld waar TaZ en de Nieuwe Helden aan meewerkten. Daarna werd het podium ingenomen door Jelle Denturck, die speciaal voor TaZ een openingslied over betrokkenheid schreef, geënt op de Oostendse verhalen uit de interviewreeks ‘t Is aan die in deze krant verscheen. “Het nummer is een vrije interpretatie van de interviews geworden”, zegt Jelle.

Theater aan Zee loopt nog tot zaterdag 10 augustus. Meer info en tickets: www.theateraanzee.be.

https://www.youtube.com/watch?v=aIXj0jjrAEc