Bistr’Oh in Nieuwpoort bereidt beste Vlaamse garnaalkroket

Redactie KW

De Orde van de Garnaalkroket prijst brasserie Bistr’Oh met de beste garnaalkroket in Vlaanderen. Eigenaar Arne Dooghe was aangenaam verrast.

Ongeveer drie jaar geleden nam Arne Dooghe (43) de brasserie in de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort over. De voormalige eigenaar van uitgaansclub De Viking in Oostduinkerke viel totaal uit de lucht. “Blijkbaar haalde ik 88 op 100. De mensen van de Orde van de Garnaalkroket komen hier geregeld eten, maar ineens kwamen ze naar mij toe met het nieuws”, vertelt Arne. Hij deelt de eerste plaats samen met traiteur Anton De Graef uit Mol en mag de prijs in ontvangst nemen door de winnaar van vorig jaar: traiteur Smisco.

“Ik probeer in Bistr’Oh voor een redelijke prijs kwaliteitsvolle gerechten te brengen en moest het hier wat uit het slop trekken. Op de bovenverdieping breidde ik recent ook pas uit met Rest’Oh en nu al winnen we een prijs. Dat is toch een verdienstelijke bekroning”, reageert hij fier. “Ik streef naar kwaliteit en deze zaak moest al een inhaalbeweging maken. Ik wil geen sterrenkeuken, maar wel een gezellige sfeer met eerlijke prijzen voor kwaliteitsvol eten.” Zo werkt Arne bijvoorbeeld enkel met streekproducten en komt al zijn vlees van lokale boeren. “De klanten moeten willen terugkomen”, besluit hij.

Waken over kwaliteit

Volgens voorzitter Jan Ingelbeen van de Orde van de Garnaalkroket heeft Bistr’Oh terecht deze derde editie gewonnen. “In het begin was zijn garnaalkroket niet zo goed. Wat eraan mankeerde, schreven we in onze recensies. Arne heeft blijkbaar naar ons geluisterd, want de kwaliteit ging ineens snel omhoog. Hij heeft een ex aequo met traiteur Anton De Graef uit Mol”, geeft Jan mee.

Zijn orde telt tien leden en bestaat ondertussen vier jaar. De orde ontstond in de Nieuwpoortse Jachthaven toen de tien vrienden door het slechte weer in de winter minder konden uitvaren met hun zeilboten, maar wel samen uit gingen eten. “En een garnaalkroket is hét Vlaamse kustgerecht. Er is veel ‘brol’ op de markt te vinden en wij willen waken over de kwaliteit van de garnaalkroket“, verzekert Jan. “We beoordelen objectief en met tien vaste criteria, zoals de dikte van de korst, hoe smeuïg de vulling is en of er voldoende garnalen in de kroket aanwezig zijn. Jaarlijks schrijven we ongeveer 150 recensies.” De Orde geniet ondertussen al tamelijk wat naambekendheid. Traiteurs en restaurants doen hun best om een goede recensie van hen te ontvangen.

(DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier