Welke 5 zaken moet je onthouden van de eerste procesdag van de kasteelmoord?
Wat moet je onthouden van deze eerste procesdag? Wij zetten voor u de vijf belangrijkste zaken op een rij.
André Gyselbrecht bekent
1
Op het einde van de eerste zittingsdag heeft André Gyselbrecht plots het woord genomen. Na meer dan vijf jaar onderzoek gaf hij toe dat hij wel degelijk de opdracht heeft gegeven aan Pierre Serry om iemand te zoeken die Stijn Saelens tegen betaling wou doden. “Als het nodig is, kom dan naar mij. Ik ken mensen die dat voor jou kunnen doen. Doe dat alstublieft niet zelf”, zou Pierre Serry hem gezegd hebben. “Ik voelde woede, onmacht, schrik en was uitgeput door de maandenlange situatie. Ik heb altijd gezegd dat ik er alles aan zou doen opdat het (doelt op de incestfeiten door Stijn Saelens, LK) nooit meer zou gebeuren. De nacht dat mijn overleden vader ‘gekist’ werd, heb ik ‘s nachts een brief geschreven en heb ik naar Pierre gebeld. ‘Doe maar wat je zei dat je ging doen’, heb ik hem gezegd”, verklaarde André Gyselbrecht. Pierre Serry zat ondertussen met zijn hoofd te schudden naast hem in de beklaagdenbank. Nadat alle advocaten, de onderzoeksrechter en de hoofdspeurder zich verbaasd hadden over de plotse bekentenis van André Gyselbrecht, werd besloten om de zaak te schorsen. Eerst moeten André Gyselbrecht en de andere drie beklaagden opnieuw verhoord worden. De eerstvolgende zitting staat gepland voor donderdag.
We hebben het laatste incident nog niet gehad
2
De advocaten van de verdediging botsten vandaag al zowat met iedereen. Johan Platteau, de raadsman van André Gyselbrecht, joeg zowat iedereen de gordijnen in met zijn herhaaldelijke vragen aan de enige twee getuigen van de dag: onderzoeksrechter Koen Wittouck en hoofdspeurder David Roelant. Zij hadden een powerpoint-presentatie voorbereid van een duizendtal slides, maar tegen de middagpauze om 13.30 uur hadden ze er al welgeteld 47 kunnen tonen. Bij elke slide kondigde Platteau aan dat hij een ‘kort’ vraagje had, waarna hij een vijftal vragen stelde waarmee hij de hele procesgang ernstig vertraagde.
Ook de Nederlandse advocaat Sydney Smeets, die optreedt voor Evert de Clercq, viel de getuigen al rechtstreeks aan. “Hou toch gewoon even je mond“, brieste hij tot tweemaal toe tegen hoofdinspecteur Roelant. Maar niet alleen met de getuigen, ook met de voorzitter en zelfs onderling maakten de advocaten al ruzie. Tegen de middag kookte het potje helemaal over en moest zelfs de stafhouder tussenkomen. Ondertussen vochten de advocaten ook al een klein oorlogje uit met het openbaar ministerie dat, ondanks de vraag van de rechters, weigert om alle getuigenverhoren op te nemen met een videocamera. “Desnoods brengen we zelf een camera mee, als het parket daar geen geld voor heeft”, klonk het bij de advocaten. De eerste procesdag werd dus getekend door incidenten en wellicht hebben we het einde nog niet gezien.
De moord was goed voorbereid
3
Uit de samenvatting van het onderzoek blijkt dat de moord bijzonder goed voorbereid was. Schutter Ronny Van Bommel reisde tot zeven keer af vanuit zijn woonplaats Eindhoven naar de streek van Ruiselede om de moord voor te bereiden. In de wagen waarmee hij samen met zijn neef Roy Larmit naar kasteel Carpentier reed, lag een zeil klaar om het lichaam in te verpakken. Aan de chalet van Pierre Serry was acht dagen voor de moord al een put gegraven om het lijk in te dumpen. En in de chalet stond waterstofperoxide klaar, een chemisch product dat de ontbinding van het lijk moet versnellen en de lijkgeur moet tegengaan.
Timing ligt nu al overhoop
4
Normaal gezien zouden de vier beklaagden donderdag uitvoerig verhoord worden, maar die planning ligt al helemaal aan duigen. Omdat al snel bleek dat de uiteenzetting van de onderzoeksrechter en de hoofdspeurder veel langer dan gepland zou innemen, werd meteen beslist om de getuigenissen van de wetsdokter en de wapendeskundige uit te stellen naar donderdag. De verhoren van de vier beklaagden zouden dan doorgaan op maandag 12 juni. Morgen, woensdag 3 mei, zouden de gezinstherapeut en nog een tweetal politiemensen aan het woord komen. Zij voerden het onderzoek naar de vermeende zedenfeiten die door Stijn Saelens zouden gepleegd zijn.
In de namiddag stonden de getuigenissen van de moeder en de neef van beklaagde Roy Larmit gepland. Maar de plotse bekentenis van André Gyselbrecht stuurde ook die bijsturingen al helemaal in de war. Een kat vindt haar jongen al niet meer terug in de hopeloos chaotische planning van het verloop van de kasteelmoord. Voor alle duidelijkheid: de eerstvolgende zittingsdag is donderdag 4 mei. Dan komen de wetsgeneesheer en de wapendeskundige aan bod.
De zaak blijft de gemoederen beroeren
5
“Mocht deze moord in een rijhuis gebeurd zijn, we zaten hier niet.” Het is de uitspraak van een nieuwsgierige bezoeker van de rechtbank vandaag. Meer dan vijf jaar na de moord op Stijn Saelens blijft deze zaak de gemoederen beroeren. De Brugse assisenzaal – officieel de ‘Bruno-kapel’ – zat vandaag afgeladen vol met publiek en pers. Meer dan een uur voor de start van de zitting stond er al publiek te wachten om de assisenzaal binnen te kunnen en een zitplaatsje te bemachtigen. Journalisten brachten hun eigen verlengkabels mee om toch zeker een stopcontact te hebben voor hun laptop, gezien er vlakbij de persbanken slechts twee stopcontacten beschikbaar zijn voor een veelvoud aan laptops.
Kasteelmoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier