Steeds meer drugsfeiten in Roeselare, Izegem en Hooglede: “We zijn vooral geïnteresseerd in de dealers, de gebruiker is vaak het slachtoffer”
Uit de jaarlijkse politiële criminaliteitsstatistieken blijkt dat het aantal drugsfeiten binnen de politiezone RIHO in stijgende lijn is. “Voor 2024 zal het aantal nog hoger liggen dan in 2023. We blijven veel aandacht geven aan dit fenomeen”, aldus korpschef Curd Neyrinck.
Donderdagavond kwamen op de politieraad van de politiezone RIHO, waaronder Roeselare, Izegem en Hooglede vallen, de criminaliteitscijfers van 2023 aan bod. Uit die cijfers blijkt dat het aantal drugsfeiten stijgt.
“Deze cijfers vertellen niet hoeveel drugs er in de maatschappij aanwezig is, maar we stellen wel vast dat we heel erg op dit fenomeen moeten blijven werken. We zijn vooral geïnteresseerd in de dealers, de gebruiker is vaak het slachtoffer”, aldus korpschef Curd Neyrinck.
Hij voorspelt nu dat de cijfers voor 2024 nog een pak hoger zullen liggen. “De voorbije maanden hebben we er heel veel aandacht aan gegeven. De in-en uitvoer van drugs is gestegen. Dit jaar hebben we al 22 voertuigen en 3 motorfietsen in beslag genomen. Het gaat vooral over voertuigen uit het noorden van Frankrijk.”
Veel gestolen auto’s
In 2023 werden er opmerkelijk veel auto’s gestolen binnen de politiezone RIHO. “Gelukkig zal dat cijfer voor 2024 wellicht lager zijn. Ook andere zones hadden vorig jaar een stijging van het aantal autodiefstallen. Zestig procent van die voertuigen wordt binnen de week teruggevonden, één op de drie zaken lossen we op.”
“Vaak gaat het om diefstallen op bestelling. Bendes kraken de codes van voertuigen en eens ze die codes hebben proberen ze die te stelen.”
Ook het cijfer van bromfietsdiefstallen ligt hoger dan de voorbije jaren. “Daarbij gaat het niet over de bromfiets, maar over de onderdelen. We vinden vaak bromfietsen terug waarvan er een onderdeel ontbreekt.”
Daling informaticacriminaliteit
Opmerkelijk in de cijfers is de daling van de informaticacriminaliteit. “Dat is nochtans iets waar we blijven op werken. Er gaat enorm veel geld in op. Mensen worden niet meer bestolen in hun woning of op straat, maar via hun computer”, aldus de korpschef.
Politieraadslid Immanuel De Reuse merkt dat er bij heel veel mensen een aangiftemoeheid is. “Je hoort toch vaak ‘is het nog de moeite om aangifte te doen’, aldus De Reuse (Vlaams Belang).
Korpschef Neyrinck merkt dat heel veel mensen momenteel gebruik maken van de elektronische aangifte. “In de drie steden en gemeenten hebben we meer dan 6.000 afspraakmomenten op jaarbasis. Dat blijkt nog te weinig te zijn om te voldoen aan de vraag die er momenteel is. We zullen hier en daar moeten bijschakelen om meer mogelijkheden te voorzien.”
De korpschef vindt het wel spijtig dat er veel mensen een aangifte willen doen, maar dan uiteindelijk niet komen opdagen op hun afspraak. “Voor iemand die een informatica-aangifte wil doen, trekken we snel een uur uit. Er komt daar heel wat bij te kijken. Spijtig genoeg hebben we heel wat no-shows.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier