Scheepvaartpolitie redt 49 vluchtelingen van gammel bootje

De opgepikte vluchtelingen probeerden in dit bootje de oversteek naar Engeland te maken.© GF
De opgepikte vluchtelingen probeerden in dit bootje de oversteek naar Engeland te maken.© GF
Redactie KW

Voor de kust van Koksijde zijn woensdagmorgen liefst 49 vluchtelingen van een gammel bootje gered, toen het water begon te maken. Het bootje, vermoedelijk vertrokken in Frankrijk, was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk, maar kwam in de problemen en dreef af naar onze kust. De scheepvaartpolitie kon iedereen veilig aan boord brengen.

Even na 7 uur woensdagmorgen kwam er een melding binnen van een bootje in nood met aan boord een pak trandmigranten. De boot maakte water, maar iedereen was nog in de boot aanwezig. Er werd een reddingsactie gestart waarbij ook een helikopter werd ingeschakeld om het bootje te spotten. Alle opvarenden werden van boord gehaald.

Vietnamezen en Koerden

De 49 vluchtelingen werden naar Nieuwpoort overgevaren en aan wal gebracht. Sommigen waren onderkoeld, maar niemand was er ernstig aan toe. “Er is niemand naar het ziekenhuis overgebracht. Iedereen heeft een thermische deken gekregen. Wij voorzien voorlopig opvang in de scoutslokalen langs de Paul Orbanpromenade en geven die mensen ook kledij”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Het betreft hoofdzakelijk mensen van Vietnamese origine, maar er waren ook 5 Koerden bij. “Dit is alweer een heel schrijnend voorval van mensensmokkel dat dit keer gelukkig goed is afgelopen. Maar dit had veel erger gekund. Het bootje maakte blijkbaar serieus water”, aldus Vanden Broucke. De boot is gerecupereerd en zal nader onderzocht worden.

Alle opvarenden zijn ondertussen overgebracht naar de lokalen van de scheepvaartpolitie in Zeebrugge. Op basis van de eerste vaststellingen is het vermoeden dat het rubberbootje vertrokken is vanaf de Franse kust, maar dat zal het verder onderzoek moeten uitwijzen.

Mensensmokkel

De scheepvaartpolitie zal niet alleen overgaan tot de administratieve afhandeling van de transmigranten. Er zal ook op zoek gegaan worden naar alle gerechtelijke informatie die zou kunnen leiden tot de identificatie van de smokkelorganisatie die voor deze feiten verantwoordelijk is. Er zijn tolken gevorderd om de transmigranten te verhoren en er wordt door de scheepvaartpolitie overgegaan tot uitlezing van de gsm-toestellen.

Alle slachtoffers zullen ter beschikking gesteld worden van de Dienst Vreemdelingenzaken.(BB)

De vluchtelingen werden door de hulpdiensten opgevangen in Nieuwpoort.© BB
De vluchtelingen werden door de hulpdiensten opgevangen in Nieuwpoort.© BB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier