West-Vlaamse Syriëstrijders uit Kortrijk en Menen krijgen vijf jaar cel voor ronselpraktijken en IS-propaganda

Lucas Van Hessche, Olivier Calebout en Abdelmalek Boutaliss in Syrië. (gf)
Redactie KW

Syriëstrijders Olivier Calebout uit Kortrijk en Lucas Van Hessche uit Menen hebben in de Brugse rechtbank vijf jaar effectieve celstraf gekregen voor ronselpraktijken en verspreiding van IS-propaganda. Medebeklaagde Abdelmalik Boutaliss uit Kortrijk kreeg eerder al vijf jaar cel opgelegd in Mechelse rechtbank.

Op 11 juni 2014 vertrok Olivier Calebout (33) uit Kortrijk samen met Menenaar Lucas Van Hessche via Turkije naar Syrië en Irak om er zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat. In Istanboel voegde Abdelmalik Boutaliss uit Kortrijk zich bij hen. Lucas Van Hessche zou in juni 2015 op 19-jarige leeftijd zijn omgekomen aan het front, terwijl Boutaliss zich een vijftal maanden later op 20-jarige leeftijd zou hebben opgeblazen bij een zelfmoordaanslag in Irak.

Twijfel over hun dood

Volgens het federaal parket verspreidde Olivier Calebout via negen Facebook-profielen IS-propaganda en probeerde hij als ronselaar mannen en vrouwen te overtuigen om naar Syrië te komen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het droneprogramma van IS.

In november vorig jaar vroeg federaal procureur Ester Natus tien jaar cel voor Calebout, die in eind 2019 in een door Koerdische milities gecontroleerde gevangenis belandde. Omdat er twijfel bestaat over hun dood vroeg Natus voor Van Hessche en Boutaliss vijf jaar cel. De twee zouden volledig geïndoctrineerd zijn geweest door Calebout.

Vijf jaar is maximumstraf

Volgens de rechter is het onvoldoende aangetoond dat Olivier Calebout een leidinggevende rol speelde binnen IS. Lucas Van Hessche werd enkel schuldig bevonden aan feiten voor zijn vermeende sterfdatum. Abdelmalik Boutaliss kreeg in januari 2018 in de correctionele rechtbank van Mechelen al vijf jaar cel opgelegd voor zijn rol in de activiteiten van een terreurorganisatie.

Aangezien vijf jaar de maximumstraf is, legde de Brugse rechtbank hem geen bijkomende straf meer op. De procureur had nog gevraagd om hem zijn Belgische nationaliteit af te nemen maar de rechtbank ging daar maandag niet op in, omdat er geen bewijs is dat hij nog een andere nationaliteit heeft. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier