Drie parkwachters van het containerpark in Rumbeke moeten van de rechter in Kortrijk werkstraffen van 60 tot 100 uur uitvoeren omdat ze jarenlang interessante spullen van het park aan een koppel uit Zonnebeke verkochten. In ruil kregen ze geld of voedingswaren met een verstreken vervaldatum. De 54-jarige Zonnebekenaar die de spullen kreeg, liep een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en 400 euro boete op.
In maart 2029 liep bij het Roeselaarse stadsbestuur en de politie van de zone Riho een anonieme klacht binnen over onregelmatigheden op het containerpark van Rumbeke. Parkwachters zouden er tegen betaling al jarenlang interessante spullen langs de kant leggen voor Gino C. (54) uit Zonnebeke, zo luidde de beschuldiging.
Wat volgde was een observatie van 22 dagen door de politie. Die toonde aan dat C. er bijna dagelijks met zijn gele Citroën Jumpy een bezoekje bracht, soms zelfs na sluitingstijd, soms ook vergezeld van zijn echtgenote. “Hij had uitgebreide contacten met vier parkwachters en laadde elektrische toestellen en metalen in”, aldus de openbare aanklager. “Die hadden de parkwachters speciaal voor hem achter de hand gehouden. Ze belden C. op om af te spreken.”
Winst
Het handeltje leverde C. maandelijks zo’n 200 tot 500 euro op. Metalen verkocht hij aan schroothandelaars, elektrische toestellen probeerde hij te herstellen en door te verkopen. De winst deelde hij met de parkwachters. Ze profiteerden mee door cash geld of voedingswaren met een verstreken vervaldatum te aanvaarden.
Drie parkwachters moeten nu een werkstraf uitvoeren en boetes van 200 tot 400 euro betalen. Een vierde parkwachter komt er zonder straf vanaf. De Izegemnaar gaf nog voor alles aan het licht kwam aan dat hij niet meer wou meedoen en had zijn overplaatsing aangevraagd.
Schadevergoeding
“Het gebeurde al zeker meer dan 5 jaar”, gaf Gino C. uit Zonnebeke toe. Hij noch zijn echtgenote zagen er veel graten in. “Het gaat toch om goederen die anderen niet meer nodig hadden?”, vroegen ze zich verwonderd en vertwijfeld af. “Ondertussen beseffen ze dat het in principe toch om diefstal ging”, verdedigde hun advocaat Filip De Reuse hen. “Maar iedereen moet toegeven dat het hier niet om grote criminaliteit ging. Ze hadden nooit te bedoeling te stelen. Voor C. was het eerder tijdverdrijf, nadat hij door een zenuwinzinking zijn job in een beschutte werkplaats niet meer kon uitvoeren. Rijk zijn ze er in elk geval niet van geworden.”
C. kreeg een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en 400 euro boete. Zijn echtgenote kwam er zonder straf vanaf. Samen moeten ze aan de stad Roeselare wel een schadevergoeding van 8.000 euro betalen. De stad had meer dan 25.000 euro gevraagd.
Drie parkwachters, waaronder de 56-jarige ploegverantwoordelijke uit Roeselare, werden in de dagen en maanden die na het onderzoek volgden één voor één ontslagen. Een vierde gaf zelf ontslag. Ze troffen na hun ontslag een regeling met de stad Roeselare. Ze betaalden elk 2.250 tot 3.000 euro schadevergoeding. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier