Vrouw krijgt contactverbod opgelegd na stalken huisarts

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een vrouw (39) uit Diksmuide is tot 12 maanden cel met probatievoorwaarden veroordeeld in de Veurnse rechtbank, omdat ze haar huisdokter dag en nacht belaagde en stalkte. Ze kreeg onder meer een contactverbod opgelegd. “Mijn cliënt kon zijn job zelfs niet meer naar behoren uitoefenen. Het was bovendien volop coronacrisis”, klonk het bij de advocaat van de huisdokter. Het motief van de dame: een positief advies voor collocatie.

“Op alle mogelijke uren, dag en nacht, zelfs op zondag, kreeg mijn cliënt berichten met verwijten naar het hoofd geslingerd. Hij diende tot twee keer toe klacht in, maar het stopte niet. Moegetergd hebben we een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter. De vrouw werd aangehouden en toen pas in de belaging gestopt”, pleitte de advocaat van de huisdokter. “U moet weten dat er sinds de coronapandemie voor huisdokters een enorm stressvolle periode aanbrak. Hij was door de honderden berichtjes amper in staat om zijn job naar behoren uit te oefenen. Het heeft hem nog zoveel meer stress berokkend. De overlast was enorm”, voegde de raadsman nog toe.

Het Openbaar Ministerie vorderde een jaar cel, mogelijk aan probatievoorwaarden gekoppeld. “Mevrouw stond gekend voor het gebruik van speed en dat heeft mogelijk ook haar karakter veranderd doorheen de jaren. Volgens de gerechtspsychiater is ze toerekeningsvatbaar, maar is de kans op recidive groot. Ze zou gebaat zijn bij een straf met probatie-uitstel en strenge voorwaarden. Als ze zich niet aan de voorwaarden houdt, kan ze alsnog opgesloten worden”, aldus het Openbaar Ministerie.

Drijfveren

De verdediging betwistte de feiten niet. “Mijn cliënte kon het niet verkroppen dat de dokter een positief advies had gegeven om haar te laten colloqueren. Daarnaast deed de arts lacherig tijdens een interventie bij een vriend van haar. Die heeft later zelfmoord gepleegd. Ik wil niet het proces van het slachtoffer maken, maar het zijn wel de drijfveren van mijn cliënte geweest. Natuurlijk is belaging niet goed te praten”, aldus haar raadsman op het proces.

“Ik heb er enorm spijt van. Ik wil de dokter niet meer zien of horen. Ik heb twee maanden in de gevangenis moeten zitten, in voorhechtenis. Dit wens je niemand toe. De ergste periode uit mijn leven”, nam de beklaagde nog het woord.

De rechter volgde de vordering van het openbaar ministerie en legde een celstraf van 12 maanden met probatievoorwaarden op. Zo moet de vrouw zich laten behandelen voor mogelijke problemen rond drugs of geneesmiddelenmisbruik en kreeg ze een contactverbod met de dokter. Als ze zich niet aan de voorwaarden houdt, kan ze alsnog effectief moeten brommen. Aan de dokter moet ze 850 euro schadevergoeding betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier