“De ergste interventie in mijn 12-jarige loopbaan.” Een agent van de politiezone Gavers (Harelbeke-Deerlijk) liet op de rechtbank in Kortrijk weinig aan de verbeelding over hoe hij zich bijna 2 jaar na een fout gelopen interventie aan striptease lounge Secrets Club in Harelbeke nog voelt. Een 41-jarige man uit Harelbeke kreeg daarvoor nu een celstraf van 2 jaar, waarvan de helft effectief, omdat hij de agent in een wurggreep nam, zijn broer en een kompaan kregen 4 tot 6 maanden effectieve celstraf voor (gewapende)weerspannigheid.
2 oktober 2022. Twee agenten van de politiezone Gavers passeren aan striptease lounge Secrets Club langs de Kortrijksesteenweg in Harelbeke en merken op dat er tumult is. Precies op het ogenblik dat ze zelf beslissen om even halt te houden, loopt via hun radio een oproep binnen over moeilijkheden aan de club. Onder meer de broers Rodriguez (31) en Guiseppe (36) L. zijn er aanwezig.
Als één van de agenten aan Guiseppe L. uit Zwevegem zijn identiteitskaart vraagt en die weigert, escaleert de boel. Het komt tot duw- en trekwerk, waarbij Guiseppe L. neus aan neus met de agent komt te staan. Waarop Rodriguez L. uit Harelbeke zijn broer ter hulp springt en de agent in een wurggreep neemt. Een derde kompaan Mateusz M. verhinderde dat de tweede agent zijn collega kon helpen.
Getwijfeld om te schieten
“Ik moest uiteindelijk knielen, voelde dat ik bijna het bewustzijn verloor en voelde het leven uit mij geknepen worden”, aldus de gewurgde agent. Met verwoede achterwaartse vuistslagen en pepperspray slaagde hij er uiteindelijk toch nog in zich uit de omknelling te bevrijden. “Maar het blijft de ergste interventie uit de voorbije 12 jaar als agent”, getuigde hij.
“Dit tartte alle verbeelding. Hadden ze gewoon hun identiteitskaart getoond, dan was er niets aan de hand. Ik kwam bebloed en met een gezwollen hoofd thuis. Mijn dochter vroeg zich af wat er gebeurd was. Ik bekocht het ternauwernood met de dood, gewoon omdat ik mijn job deed.” “Ik twijfelde heel even om met mijn wapen te schieten, toen ik mijn collega voor zijn leven zag vechten”, vulde de tweede agent aan. “Maar dat beeld blijft op mijn netvlies branden.”
Ware proporties
Beide agenten konden uiteindelijk Guiseppe L. toch in de boeien slaan, maar Rodriguez L. en Mateusz M. namen de vlucht. M. raasde met de auto rakelings langs één van de agenten. Na een zoektocht konden ze aan de wat verderop gelegen DAF-garage toch ingerekend worden.
Bijna twee jaar later moet Rodriguez L. zich voor poging doodslag verantwoorden. Er hing hem 30 maanden celstraf boven het hoofd. “Dit mocht absoluut niet gebeurd zijn”, gaf zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke meteen ootmoedig toe.
“Maar het was geen pogingdoodslag. Er was geen intentie om die agent te doden. Met zo’n wurggreep kàn je niemand doden, tenzij het minuten en minuten lang duurt. Die wurggreep was blijkbaar zo erg dat de agent nog altijd achterwaartse vuistslagen kon geven, zijn pepperspray kon nemen én spuiten. Dit was toch hopelijk niét de ergste interventie uit hun leven waar ze zo kapot van zijn? Anders vraag ik me af of ze voorlopig wel nog geschikt zijn om agent te zijn. Het was een vechtpartij die niet mocht zijn gebeurd, maar die moet tot zijn ware proporties worden herleid, net als de schadevergoedingen.”
Hij vroeg of Rodriguez L., autohandelaar van beroep, tot een werkstraf veroordeeld kon worden. Pikant detail: afgelopen zomer kwam het opnieuw tot een confrontatie tussen de gewurgde agent en Rodriguez L. bij een nieuwe controle. Opnieuw is een proces-verbaal opgesteld, en dat terwijl hij ook recent al door de politierechtbank werd veroordeeld na een moeilijke politiecontrole. De rechter oordeelde uiteindelijk dat er geen sprake was van poging tot doodslag maar wel van opzettelijke slagen en verwondingen. Hij veroordeelde Rodriguez L. tot een celstraf van 2 jaar, waarvan de helft effectief, en een boete van 800 euro.
Arrogantie
Guiseppe L. en Mateusz M. stonden enkel terecht voor weerspannigheid. M. liet verstek gaan, L. vroeg een voorwaardelijke straf. “Hij wenste dat hij de klok kon terugdraaien”, aldus zijn advocate. “Het is de eerste keer dat hij voor de correctionele rechtbank terecht staat. Hij weet ook dat hij op die manier geen voorbeeld is voor zijn twee kinderen. Maar hij gaf geen slagen aan de agenten. Hij haalde wel uit maar de agent kon bukken.”
Guiseppe L. zakte als enige van de drie beklaagden zelf naar de rechtbank af en bood de agenten zijn excuses aan. “De arrogantie van de agenten lag aan de oorzaak van alles, maar onze reactie was niet gepast”, besloot hij. Guiseppe L. kreeg 4 maanden effectieve celstraf en een boete van 400 euro, Mateusz M. 6 maanden effectieve celstraf en een boete van 800 euro. Aan de agenten moeten ze schadevergoedingen van respectievelijk 3.739 en 3.567 euro betalen. (LSI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier