Vastgoedmakelaar steekt 212.000 euro in eigen zak

Het geld werd onder meer gestolen van verenigingen van mede-eigenaars waarvan beklaagde syndicus was. © BELGA
Redactie KW

Een 82-jarige vastgoedmakelaar uit De Panne heeft voor minstens 212.000 euro gestolen van verenigingen van mede-eigenaars van flatgebouwen in de westkust, waar hij optrad als syndicus. Daarnaast zou hij huuropbrengsten van appartementen, waarover hij rentmeester was, in eigen zak hebben gestoken. De man moest dinsdag voor de Veurnse strafrechter verschijnen, maar stuurde zijn kat.

De zaakvoerder van vastgoedkantoor Immo Provost uit De Panne, dat intussen failliet is verklaard, was syndicus van residentie Lugano in Oostduinkerke, residentie Strandpalace in Nieuwpoort en residentie Deauville in De Panne. “De grootschalige fraude kwam pas aan het licht toen er een nieuwe syndicus werd aangesteld. Die stootte op tal van onregelmatigheden en gesjoemel. Die man heeft onterecht 125.000 euro weggenomen van de rekening van de vereniging van mede-eigenaars van residentie Lugano en 87.000 euro van residentie Strandpalace. Hij heeft dat zelfs bevestigd en toegegeven. Hij belooft al jaren om dat bedrag terug te betalen maar doet dit niet. Allemaal loze beloftes”, sprak de advocaat van AXA Bank, de verzekeraar die de bedragen intussen uitkeerde aan de gedupeerden maar het geld kwam terugeisen op de rechtbank.

Loze beloftes

Volgens het openbaar ministerie, dat wegens informaticafraude en misbruik van vertrouwen een strenge bestraffing eiste in de vorm van een celstraf en boete, werd ook residentie Deauville gepluimd maar is het bedrag daar onbekend. Die vereniging van mede-eigenaars stelde zich ook geen burgerlijke partij. Een andere advocaat kwam dan weer huurgelden opeisen van vakantieappartementen in residentie Westdiep en Deauville in De Panne. “Hij stond in voor de verhuring maar stortte die huuropbrengsten echter nooit door naar de eigenaars. Zij wachten al jaren op de opbrengsten van hun eigendom. Hij belooft van alles, maar doet niets. Het geduld is op”, klonk het.

Grote schuldenberg

De beklaagde kwam niet opdagen op het proces en liet zich evenmin vertegenwoordigen door een advocaat. Hij lichtte de rechtbank schriftelijk in dat hij ongeneeslijk ziek is en daarom niet kan komen. De man zou nog op een schuldenberg van 200.000 euro zitten. Volgens het openbaar ministerie waren er geen bezittingen of activa meer waar beslag op kon worden gelegd. Hij zou het geld hebben ontvreemd om andere schuldenputten te vullen. Vonnis op 21 december. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier