Twintiger overvalt twee krantenwinkels
“Schiet me dood!” Dat vroeg een 26-jarige jongeman uit Izegem bij zijn arrestatie nadat hij in maart 2020 voor de tweede keer in twee dagen in Ingelmunster een overval op een krantenwinkel had gepleegd. Verslaafd aan drank, drugs en gokken wist hij van geen hout meer pijlen te maken. Hij verscheen voor de rechter in Kortrijk en kon vertellen dat de hemel ondertussen al is opgeklaard.
Op 10 maart 2020 sloeg een gewapende overvaller rond 18.30 uur toe in krantenwinkel Joli in de Gravinnestraat in Ingelmunster. De dader stapte de winkel binnen, haalde een sixpack Jupiler uit maar bedreigde de uitbater plots met een mes. De uitbater weigerde de inhoud van de kassa af te geven en verdedigde zich met een vuilnisbak. Een klant sprong bij en slaagde erin het mes af te nemen en de dader te overmeesteren. De jonge overvaller barstte daarop in tranen uit en liep weg.
De volgende dag herhaalde het scenario van de overval zich bij dagbladhandel De Clip in de Bruggestraat in Ingelmunster. Daar betaalde de dader een pakje sigarettenblaadjes en sprong plots over de toonbank. Hij dreigde ermee een mes bij te hebben maar haalde dat niet boven. Met ruim 1.500 euro uit de kassa ging hij er opnieuw vandoor, nadat hij zich nog vlug had geëxcuseerd. “Het spijt me maar ik kan niet anders”, klonk het.
‘Ten einde raad’
Niet veel later kon de politie Hannes B. (26) uit Izegem klissen. Al na de eerste overval en de beschikbare camerabeelden was hij verdachte nummer één maar het duurde tot na de tweede overval vooraleer hij opgepakt kon worden.
“Hij was verslaafd aan alcohol, drugs en gokken. Hij had veel schulden opgebouwd en was ten einde raad”, pleitte zijn advocaat Filip De Reuse. “Op zijn veertiende kwam hij al in het drugsmilieu terecht. Liep weg van huis, veranderde om de haverklap van school, kwam in contact met de jeugdrechter, …”
“Hij had geen zin meer in het leven, bekommerde zich enkel nog om zijn hond. Wie vraagt anders bij zijn arrestatie doodgeschoten te worden? Hij woonde in een tentje langs het kanaal tussen Izegem en Ingelmunster. Pas na zijn vrijlating kreeg hij voor het eerst de begeleiding die hij nodig had .”
Voorwaardelijke straf
Hannes B. verbleef na zijn arrestatie een tijdje in de cel maar gooide na zijn vrijlating zijn leven ondertussen over een andere boeg. “Ik laat me begeleiden, heb een goede vriendin en een job die ik graag doe”, klonk het. De openbare aanklager eiste een celstraf van 15 maanden voor beide overvallen, en stemde in dat die voorwaardelijk zou blijven als hij zich wil blijven laten begeleiden.
Zijn advocaat vroeg die straf tot het minimum van één jaar te beperken. De uitbaters van de gedupeerde krantenwinkels stelden zich geen burgerlijke partij en vroegen dus geen schadevergoeding. Vonnis op 16 februari. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier