Twee jaar effectieve celstraf door vulgaire berichten naar justitieassistente

(Unisplash)

Een 29-jarige Oostendenaar is door de Brugse correctionele rechtbank alsnog tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor een gewapende overval. S.L. kreeg in eerste instantie twee jaar cel met uitstel, maar hij leefde zijn voorwaarden niet na. De beklaagde bestookte zijn justitieassistente met schunnige berichten.

S.L. en zijn broer vielen op 3 februari 2022 met een mes en een hamer een café in Oostende binnen. De uitbater kreeg een vuistslag in het gezicht, waarna ze met enkele honderden euro’s aan de haal gingen. Voor die gewapende overval werden de Oostendse broers in mei 2022 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

Op 25 mei 2023 veroordeelde de Brugse correctionele rechtbank de broers L. opnieuw tot diezelfde straf. In de weken voor de gewapende overval hadden ze immers ook al vijf inbraken en twee pogingen daartoe op de kerfstok. Het duo viseerde horecazaken in Gistel, Oudenburg en Ichtegem.

Het openbaar ministerie vorderde in beide dossiers de herroeping van het probatie-uitstel. In december 2023 stuurde S.L. op vijf uur tijd immers meer dan dertig vulgaire berichten naar zijn justitieassistente. Volgens het openbaar ministerie ging het om buitengewoon schunnige teksten. Zo zou de beklaagde nogal expliciet uit de doeken gedaan hebben hoe hij de vrouw seksueel zou bevredigen. L. verontschuldigde zich nog op de zitting van de probatiecommissie, maar de vertrouwensbreuk bleek te groot. Bovendien stuurde hij de berichten onder invloed van drugs en alcohol, waardoor hij zijn voorwaarden schond.

De verdediging vroeg tevergeefs om de Oostendenaar toch nog een allerlaatste kans te geven. Volgens meester Maya Vanden Bogaerde is haar cliënt nog steeds bereid om te vechten tegen zijn verslavingen. L. zou hervallen zijn toen hij zijn werk kwijtraakte en zijn relatie op de klippen liep. Naar eigen zeggen stuurde de beklaagde de vulgaire berichten toen hij al vier dagen wakker was door cocaïne en whisky.

In het dossier van de inbraken doet de rechter op 27 juni uitspraak.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier