Tot zeven jaar cel voor gauwdieven die shoppende dames viseerden in Oostende, Brugge en Kortrijk

Beeld ter illustratie. © Getty Images
Redactie KW

Drie Bulgaren hebben voor de Brugse strafrechtbank tot zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor tientallen gauwdiefstallen. De daders viseerden vooral shoppende vrouwen. “De lege portefeuilles lieten ze achter in de winkelrekken.”

Het gerecht kreeg Sofiya V. (28) en Nataliya I. (30) in het vizier na feiten op 12 april vorig jaar in Oostende. Camerabeelden linkten de beide Georgische vrouwen aan nog meer gelijkaardige feiten. “Telkens sloegen ze toe in winkels, waar ze shoppende dames viseerden”, verduidelijkte de procureur. “De portefeuilles lieten ze leeg achter in de winkelrekken.”

Verder onderzoek wees uit dat de vrouwen zich verplaatsten in een wagen met Britse nummerplaat. Dit voertuig hoorde toe aan Georgi V. (36), een Bulgaar uit Roubaix. Hij bleek voorwerp van een Frans onderzoek naar een rondtrekkende dievenbende die gelinkt werd aan feiten in Italië, België, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Nataliya I. en Sofiya V. werden op 2 juni 2023 gearresteerd in Wenen. I. werd uitgeleverd aan België, maar haar kompane zit nog steeds in een Oostenrijkse cel. Georgi V. werd in september geklist aan de luchthaven van Charleroi.

Zware straffen

Het onderzoek linkte de drie aan liefst 62 gauwdiefstallen en negen feiten van informaticabedrog. Tussen oktober 2022 en eind mei 2023 sloegen ze toe in Oostende, Brugge, Leuven en Kortrijk. Minstens 16.000 euro aan winsten werd via money transmitters versluisd naar Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk.

I. drong aan op een straf met uitstel. Naar eigen zeggen is ze een jeugdvriendin van Sofiya V. “Ze kregen recent opnieuw contact en haalden het slechtste in elkaar naar boven”, pleitte Olivier Mostrey, de advocaat van I. “Mijn cliënte werkte goed mee aan het onderzoek en beseft goed dat ze in de fout ging. Ze is geen beroepscrimineel.”

Sofiya V. liet verstek gaan voor het proces. Georgi V. waste de handen in onschuld. “Hij voerde de beide vrouwen rond, maar dacht dat ze gingen poetsen of shoppen”, pleitte meester Bram Vercouter. De rechtbank geloofde daar niets van en veroordeelde de man tot zes jaar cel. Nataliya I. kreeg vier jaar en Sofiya V. zeven jaar. “Jullie komen er nog goedkoop vanaf”, fulmineerde de rechter. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier