Twee mannen uit Menen die vorig jaar betrapt werden bij de import van een grote lading cocaïne riskeren celstraffen van 37 maanden tot 6 jaar. “Ze zijn naïef geweest en zijn maar kleine radertjes in het systeem”, pleitten hun advocaten.
Op 2 februari vorig jaar trof de douane 679 kilo cocaïne aan in een container in de Antwerpse haven. De container maakte deel uit van een lading van zes containers afkomstig uit Brazilië, maar was de douaniers opgevallen omdat hij een andere zegel had. Nadat de douane de drugs, verstopt in 625 pakketten, eruit had gehaald, werd de container netjes teruggeplaatst en hield de politie in de gaten wie de lading kwam ophalen. Dat bleek de 60-jarige Yvan S. uit Menen te zijn. De zaakvoerder van een klein transportbedrijfje bracht de container naar een loods in Kruibeke. Na enkele maanden bijkomend onderzoek werd Yvan S. aangehouden. Met hem verdween ook Marino S. (56), een schroothandelaar uit Menen, in de gevangenis. Het was op naam van zijn bedrijf dat de containers, die gevuld waren met mangaanerts, naar België werden gebracht.
PGP-telefoon
“De feiten zijn zeer ernstig”, stelde het parket tijdens de behandeling van de zaak. “Om zulk een grote lading naar België te krijgen, moet je een goed geoliede organisatie hebben. Bovendien bleek uit het onderzoek dat ze werkten met de ondertussen bekende versleutelde PGP-telefoons. Het gaat hier om maar liefst bijna 700 kilo cocaïne. De beklaagden hebben hier hoog spel gespeeld”, klonk het. De procureur eiste zes jaar cel voor Marino S. en 37 maanden cel voor chauffeur Yvan S.
35 miljoen euro
De advocaten van de verdediging vroegen de rechter om enige mildheid. “Mijn cliënt is erin geluisd en heeft hier geen euro aan verdiend”, pleitte Kris Vincke voor Marino S. “Hij zit nu met een berg waardeloos mangaanafval op zijn erf dat hij nooit meer verkocht krijgt. Bovendien heeft zijn vrouw hem verlaten en dreigt zijn bedrijf helemaal failliet te gaan. Die man zit aan de grond. Hij is zeer naïef geweest”, klonk het. Een quasi identiek pleidooi bij Filip De Reuse, die optreedt voor Yvan S. “Mijn cliënt had enorme schulden door foute investeringen van zijn vrouw. In die context werd hij verleid door de bende. Hij zou 50.000 euro verdienen maar heeft geen euro gekregen. Hij is in een wereld beland die hij totaal niet kent. Toen de onderzoeksrechter hem vertelde dat die lading 35 miljoen euro waard was, viel hij net niet achterover”, klonk het.
Op 19 april velt de rechter vonnis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier