De leider van een 27-koppige bende die in 2019 en 2020 op grote schaal heroïne en cocaïne verkocht in Oostende is ook in beroep veroordeeld tot zes jaar cel, zijn rechterhand kreeg 40 maanden cel. “Ze deelden zelfs staaltjes heroïne uit aan het afkickcentrum in Oostende.”
Het gerecht kwam de bende op het spoor toen er informatie binnenkwam dat Nederlanders van Noord-Afrikaanse origine plaatselijke loopjongens inschakelden om cocaïne en heroïne aan de man te brengen in Oostende.
Onderzoek leidde de speurders naar een zekere ‘Angel’ die opereerde vanuit Maastricht en koeriers inschakelde om de drugs – veelal per trein – naar Oostende te brengen. Dankzij telefoontaps en de arrestatie van een koerier eind november 2019 kon de bende in kaart worden gebracht.
Amper 15 jaar
Een van de koeriers was amper 15 jaar oud. Er kwamen ook 15 lokale ‘helpers’ in het vizier die de koeriers een slaapplaats boden in Oostende en de drugs tot bij de klanten brachten. De bende ging zelfs staaltjes uitdelen in de buurt van het Oostendse afkickcentrum MSOC met hun telefoonnummer bij.
“Probeer dit eens, in plaats van je methadon”, was hun boodschap. Volgens het parket verhandelde de bende minstens 11 kg heroïne en 3 kg cocaïne, goed voor een opbrengst van 349.000 euro. De Nederlandse bendeleider Achraf B. (23) kon worden opgepakt toen hij naar Oostende kwam afgezakt.
Zijn Nederlandse rechterhand Abdelhakim E. (27) werd in juni 2020 aan België uitgeleverd toen het onderzoek de laatste fase inging met huiszoekingen in onder meer de Schietbaanstraat en Voorhavenlaan in Oostende.
Loopjongens
Achraf B. kreeg zes jaar effectieve celstraf. Abdelhakim E. kreeg 40 maanden cel, de helft met uitstel. Maar het parket ging in beroep om acht jaar cel te vorderen voor Achraf B. “Het businessmodel vond de procueur-generaal goed gevonden. “Gratis staatjes uitdelen aan de doelgroep met een telefoonnummer erbij: knap! Maar wilden jullie die mensen verder in het verderf trekken?”
Voor rechterhand Abdelhakim E. werd vijf jaar gevorderd in plaats van 40 maanden waarvan de helft met uitstel. Maar het hof van beroep in Gent bevestigde nu de oorspronkelijke straffen. Voor de tussenpersonen en loopjongens werd een straf tussen de drie jaar en 30 maanden 18 maanden cel uitgesproken. (OSM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier