Vier verdachten uit Sint-Niklaas en Temse zijn door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 18 tot 30 maanden voor hun betrokkenheid bij twee cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem. Een 57-jarige man uit Bosnië-Herzegovina kon niet op zijn proces aanwezig zijn en dat had wel een heel ongewone oorzaak…
Surkovic H. was op 5 juni 2023 in de Koningin Astridlaan in Lauwe (Menen) opgepakt in een cannabisplantage met meer dan 1.000 plantjes. Hij deed er dienst als werkkracht en zou eerder ook al ingezet zijn in een plantage in Lievegem.
Huiszoeking
Bij een huiszoeking op 15 juni 2023 bleek die te zijn opgedoekt maar waren er wel nog restanten aanwezig. Ook aanwezig op de plantage in Lauwe op 5 juni 2023: Alen S. (56) uit Temse, die als ‘operationeel directeur’ en tussenpersoon fungeerde.
Vader (58) en zoon (43) S. uit Sint-Niklaas worden door de openbare aanklager aangeduid als organisatoren, die de locaties van de plantages regelden, huurcontracten onder valse namen aangingen en de huur betaalden. Zij hadden evenwel de vrijspraak gevraagd omdat ze niets met de organisatie van cannabisplantages te maken hadden.
“Ze dachten dat ze Alen S. hielpen bij de opstart, administratie, logistiek en organisatie van een firma in witgoed”, aldus hun advocaat Walter Van Steenbrugge. “Ze waren volledig ter goeder trouw.” “Maar misschien ben ik te naïef geweest”, bedacht zoon Fatos S.
Al gerepatrieerd
Opmerkelijk: Surkovic H. was nooit op zijn proces aanwezig. Eerst lukte het niet om hem vanuit de gevangenis over te brengen, later bleek hij door de Belgische Staat al gerepatrieerd.
“En dus is het recht op een eerlijk proces niet meer gewaarborgd”, vond Walter Van Steenbrugge. De rechter veegde dit van tafel. Meer zelfs: doordat hij niet op zijn proces aanwezig was, verliest H. ook de betaalde borgsom van 2.500 euro die gepaard ging met zijn vrijlating.
Naar de cel moet H. niet meer terugkeren want de rechter gaf hem een celstraf van 18 maanden, maar enkel de periode die hij al in voorhechtenis in de cel zat, sprak ze als effectieve celstraf uit. Hij moet wel nog een boete van 4.000 euro betalen.
De drie andere beklaagden kregen elk 30 maanden celstraf. Voor Alen S. is die volledig effectief, voor vader en zoon S. is enkel 1 jaar effectief. Beiden moeten wel elk een boete van 16.000 euro betalen. Alen S. moet 12.000 euro boete betalen.
De twee werkkrachten in de plantages moeten in totaal een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro aan Gaselwest betalen voor de gestolen, afgetapte elektriciteit. Daar werden vader en zoon S. voor vrijgesproken.
(LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier