Toch twee jaar effectieve celstraf voor ripdeal in Oostende

(Pixabay)

De Brugse strafrechter heeft een 26-jarige Oostendenaar alsnog tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in een ripdeal. De kompaan van Robin D. deelde zelfs een messteek uit aan het slachtoffer. De beklaagde kreeg van het hof van beroep een straf met uitstel, maar leefde zijn voorwaarden niet na.

Robin D. was een vaste klant van Steven D. en hij maakte ook op 14 januari 2021 in Oostende een afspraak om cannabis te kopen. De beklaagde had echter op voorhand al beslist niet voor de drugs te betalen. Tijdens de ripdeal haalde zijn kompaan Christian D. uit met een mes, waardoor het slachtoffer levensbedreigende verwondingen opliep aan zijn nier.

Volgens de verdediging ontstond het plan voor de ripdeal omdat Robin D. een beperkte lening aan zijn kompaan niet kon terugbetalen. Naar eigen zeggen wist hij niet dat Christian D. een mes had meegenomen. De verdediging stuurde aan op een voorwaardelijke straf, maar de rechter veroordeelde hem op 30 augustus 2021 tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf. Christian D. kreeg toen zelfs vijf jaar effectieve celstraf opgelegd.

Robin D. ging met succes in beroep tegen zijn veroordeling. Het Gentse hof van beroep veroordeelde hem in mei 2022 immers tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Het openbaar ministerie vorderde eind mei 2024 echter de herroeping van het probatieuitstel. Ondanks meerdere verwittigingen bleef de Oostendenaar immers cannabis gebruiken. De verdediging vroeg tevergeefs om de beklaagde toch nog een allerlaatste kans te geven.

Door zijn druggebruik vroeg het OM ook in een ander dossier de intrekking van zijn voorwaarden. D. kreeg in januari 2022 van het Gentse hof van beroep voor geweldpleging twaalf maanden cel met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ook die straf werd dinsdagochtend omgezet in een effectieve bestraffing.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier