Het hof van beroep in Gent moet oordelen of in drie zaken waarbij de beruchte tafelschuimster Nadine W. wordt vervolgd voor tal van onbetaalde etentjes, ook in Brugge en Oostende, geldig beroep werd aangetekend. In januari behandelde het hof al eens 74 zaken. Als het hof beslist haar geen bijkomende straf op te leggen, komt ze ten laatste op 7 december vrij.
Het hof van beroep in Gent veroordeelde Nadine W. begin vorig jaar al eens tot 12 maanden cel voor 17 feiten waarbij ze in onder meer Brugge, Gent en Oostende op restaurant ging, maar uiteindelijk de rekening niet betaalde. In totaal at ze toen voor 335 euro.
Eind vorig jaar kwam daar nog eens twee maanden bij voor 19 onbetaalde restaurantbezoekjes, goed voor een totaal van 362 euro. In januari bundelde het hof nog eens 74 zaken bijeen waarvoor ze een factuur van 1.670 euro onbetaald liet.
De schrik van de horeca
Wanneer de straffen van de afzonderlijke vonnissen zouden samengeteld worden, zou de vrouw veroordeeld zijn tot zes jaar en 11 maanden cel en een boete van 22.400 euro. Het hof hervormde de vonnissen en legde de vrouw, bekend als de ‘schrik van de horeca’ een extra straf op van zes maanden. Rekening houdend met de twaalf en de twee maanden die het hof eerder uitsprak, kwam ze aan een totaal van 20 maanden cel.
Nog eens 20 maanden extra?
Wel hingen er haar nog drie zaken boven het hoofd vanuit Veurne en Brugge, waarin ze in totaal nog eens een straf van 20 maanden opliep. Het hof onderzoekt nu of het beroep dat tegen die zaken is aangetekend, geldig is.
Er werden politiemensen ondervraagd over de manier waarop de vonnissen aan haar werden betekend. Volgens het openbaar ministerie is alles wel geldig verlopen en zijn de beroepen te laat, waardoor de twintig maanden definitief zouden blijven. Maar haar advocaat, Peter Gonnissen, meent dat er wel geldig beroep is aangetekend en vraagt het hof haar geen bijkomende straf op te leggen. In dat geval is haar straf ten einde op 7 december van dit jaar.
Probleem van begeleiding en onderkomen
“Op dit ogenblik kan ze al vervroegd vrijgelaten worden”, zegt de advocaat. “Maar er stelt zich een probleem van begeleiding en onderkomen.” Daarom wacht hij nog om haar vervroegde vrijlating aan te vragen. “Maar ik heb er goede hoop op dat dit opgelost zal geraken.”
Het hof doet uitspraak in de resterende zaken op 16 juni. (OSM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier