Staalplatenproducent Joris Ide uit Zwevezele heeft in de Brugse rechtbank een geldboete van 33.600 euro gekregen voor een zwaar arbeidsongeval. Een uitzendkracht uit Jabbeke verloor daarbij drie vingers. “Hij schreeuwde om hulp, maar niemand drukte op de noodknop.”
Op 3 juli 2019 was D.C. (40) sandwichpanelen van een machine aan het tillen in de vestiging van de bekende staalplatenproducent in Zwevezele. De Jabbekenaar, die als uitzendkracht aan de slag was, bleef plots met zijn handschoen vastkleven aan de lijm waardoor zijn linkerhand vast kwam te zitten in de machine. “Mijn cliënt wist dat hij vijftien seconden had vooraleer het toestel weer in werking zou treden”, verduidelijkte de advocate van het slachtoffer. “Hij schreeuwde om hulp maar niemand drukte de noodstop in. Toen de machine weer in werking trad, werden drie vingers afgerukt.”
Roterende delen niet afgeschermd
Volgens arbeidsauditeur Evi De Clercq was er een totaal gebrek aan preventiemaatregelen. “De enige instructie was: draag handschoenen. Voor de rest ging elke ploeg op zijn eigen manier te werk. Het slachtoffer had geen eigen noodknop en bovendien waren de roterende delen van de machine niet afgeschermd. Het bedrijf was daar nota bene al op gewezen toen het in 2018 veroordeeld werd voor een zwaar arbeidsongeval met een pletwals aan dezelfde productielijn. Een uitzendkracht verloor toen een hand.”
Volgens de advocaat van het bedrijf was de machine waaraan de Jabbekenaar stond te werken in de loop der jaren tot vier keer toe door een veiligheidsexpert geëvalueerd. “Die hebben telkens gezegd dat het veiligheidsrisico op die plaats uiterst klein was”, pleitte hij. “Een extra noodstop op die plaats was niet nodig. Hoe kan men dan mijn cliënt verwijten dat hij niets ondernam? Andere aspecten, die als grote risico’s werden bestempeld, werden wel degelijk aangepakt.”
De rechter zag dit vrijdag evenwel anders. “De beklaagde wist bijzonder goed dat het risico gegrepen te worden door bewegende delen aan de machine bestond én er was haar een duidelijke oplossing aangereikt, dewelke zij evenwel naliet te implementeren. De gevolgen zijn bijzonder verstrekkend en blijvend.”
Nog steeds helse pijnen
Aan het slachtoffer kende de rechter een voorlopige schadevergoeding toe van 5.000 euro. Ruim twee jaar na de feiten kampt de man nog steeds met helse pijnen. “Bovendien wordt hij elke dag gekweld door flashbacks”, pleitte zijn advocate. “Hij herbeleeft dat moment keer op keer. En dan zwijgen we nog over de esthetische schade.” Na het ongeval sukkelde het slachtoffer in een zware depressie. “Al mijn dromen zijn weg”, zuchtte hij tijdens het proces. “Gelukkig heb ik mijn vrouw nog. Zij steunt mij heel hard.” Aan de partner van D.C. kende de rechter een schadevergoeding toe van 2.500 euro.
Bij Joris Ide vonden de voorbije jaren nog meer zware arbeidsongevallen plaats. Zo kwam in 2019 een 58-jarige man uit Denderleeuw om het leven toen hij in een machine gekneld raakte. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier