Spruitenkweker riskeert geldboete voor zwartwerk en onopzettelijke slagen en verwondingen

Redactie KW

Een 58-jarige spruitenkweker uit Houthulst riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 27.200 euro voor zwartwerk en onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan preventie.

Op zaterdag 19 januari vorig jaar speelde een seizoensarbeider omstreeks 20.30 uur een stuk van zijn linkervoet kwijt bij een arbeidsongeval met een rooimachine op een spruitenveld in Beveren-Aan-Den-IJzer.

Volgens een van zijn collega’s had de 28-jarige Pool in zwaar beschonken toestand voor het landbouwvoertuig staan dansen. Het slachtoffer werd door zijn baas, M.L. (58) uit Houthulst, naar het ziekenhuis gebracht waar bleek dat hij liefst 2,34 promille alcohol in het bloed had.

Preventiebeleid

Volgens de arbeidsauditeur waren de Pool en zijn drie collega’s niet correct aangegeven bij de RSZ en was het preventiebeleid van M.L. ondermaats. “De beklaagde wist nochtans goed dat een deel van zijn seizoensarbeiders een alcoholprobleem hadden. Het ongeval was deels het gevolg van het gedrag van het slachtoffer, maar ook het gebrekkige veiligheidsbeleid lag mee aan de basis.”

M.L. beheert met zijn bedrijf liefst 260 hectare spruiten- en bloemkoolvelden en doet daarbij een beroep op 31 seizoensarbeiders. Volgens zijn advocate had het die bewuste zaterdag heel de dag gevroren, maar toen het ’s avonds begon te dooien waren het slachtoffer en zijn collega’s alsnog opgetrommeld om spruiten te oogsten.

Bijkomende maatregelen

“Mijn cliënt gaat altijd zeer correct te werk, maar in de haast waren die arbeiders die ene keer niet aangegeven geraakt”, pleitte ze. “Hij is zich inderdaad goed bewust van het drankprobleem bij een deel van zijn arbeiders. In hun verblijf geldt dan ook een alcoholverbod en mijn cliënt neemt af en toe een ademtest af. Maar hij kan hen natuurlijk niet constant controleren. Sinds het ongeval heeft hij evenwel in samenspraak met een preventieadviseur tal van bijkomende maatregelen genomen.”

De advocate benadrukte dat M.L. al dertig jaar in het vak zit en nooit een zwaar arbeidsongeval meemaakte. Ze vroeg de gunst van de opschorting voor het zwartwerk en het ontoereikende preventiebeleid.

Voor de onopzettelijke slagen vroeg ze de vrijspraak. “Het slachtoffer werkte al acht jaar voor mijn cliënt en wist zeer goed hoe hij met die machine om moest gaan. Het ongeval was volledig te wijten aan zijn eigen roekeloze gedrag en niet aan het beleid van mijn cliënt.” De uitspraak volgt op 20 januari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier