Het Antwerpse hof van beroep buigt zich dinsdag over de rechtszaak wegens dierenmishandeling tegen het voormalige slachthuis Verbist in Izegem. Heel wat dierenorganisaties volgen het proces met argusogen, want hun recht om vermeende wantoestanden in slachthuizen aan te klagen staat op de helling.
Het was dierenrechtenorganisatie Animal Rights die in september 2017 een video verspreidde waarin te zien was hoe dieren mishandeld werden in het Izegemse slachthuis Verbist, dat ondertussen gesloten is. Animal Rights stapte ook naar de rechtbank. De rechter in Ieper – waar alle zaken rond dierenwelzijn in West-Vlaanderen behandeld worden – sprak het slachthuis echter vrij. Volgens de rechter waren de beelden van Animal Rights op een illegale wijze gemaakt en konden ze dus niet dienen als bewijsmateriaal.
Het hof van beroep in Gent dacht daar anders over en achtte zowel het slachthuis als de CEO schuldig aan dierenmishandeling. Het hof erkende dat de beelden illegaal waren verkregen, maar achtte het belang van het dierenwelzijn hoger dan de vermeende schending op het recht op privacy van de werknemers. Na de uitspraak kondigden de advocaten van het slachthuis aan cassatieberoep aan te tekenen.
‘Geen persoonlijk belang’
Het Hof van Cassatie verbrak de veroordeling door het hof van beroep en haalde daar een opmerkelijk argument voor aan. “Beschermen van dierenwelzijn is geen collectief belang dat een burgerlijke rechtsvordering toelaat”, stelt het Hof. In mensentaal: dierenrechtenorganisaties kunnen geen rechtszaak opstarten tegen een persoon of een instelling omdat ze daar geen persoonlijk belang bij hebben. Over de grond van de zaak doet het Hof van Cassatie geen uitspraak, daarvoor werd de zaak verwezen naar een nieuw hof van beroep, deze keer dat van Antwerpen.
Alle dierenrechtenorganisaties kijken nu uit naar wat de visie van het hof van beroep in Antwerpen op de zaak zal zijn. Aanvaardt het hof dat een dierenrechtenorganisatie een zaak start tegen een slachthuis of volgt het de visie van het Hof van Cassatie dat dit niet mogelijk is? Ondertussen legde Groen een wetsvoorstel neer dat het mogelijk moet maken voor dierenrechtenorganisaties om naar de rechtbank te trekken tegen vermeende wantoestanden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier