Met gebogen hoofd en heel veel schaamrood op de wangen. Na een onberispelijke staat van dienst van 22 jaar stond een 50-jarige rechtbankmedewerkster uit Kortrijk maandag voor de rechtbank terecht omdat ze een Rolexuurwerk van 17.500 euro uit het Kortrijkse gerechtsgebouw wegnam. Samen met haar partner verpatste ze nadien het kleinood aan een juwelier. Maar er kwam nog iets aan het licht…
Het Rolexuurwerk was tijdens een onderzoek in beslag genomen en bij de dienst overtuigingsstukken op de rechtbank in Kortrijk neergelegd. Volgens de eigenaar was het gestolen, in werkelijkheid had de man de diefstal in scène gezet om zijn verzekering op te lichten.
Uiteindelijk verklaarde de rechter het in het kader van die oplichtingszaak verbeurd en stond het als gestolen geseind. Groot was dan ook de verwondering toen het plots op de hoofdzetel van Rolex opdook om op vraag van een Kortrijkse juwelier na te kijken. Bleek dat de 50-jarige rechtbankmedewerkster het uit haar dienst had meegenomen en samen met haar partner bij de juwelier voor 17.500 euro had verkocht.
Drugsgeld
Er volgde een huiszoeking en een onderzoek waarbij nog een tweede incident aan het licht kwam. Van 670 euro die eind 2022 in het kader van een drugsvangst door de douane was neergelegd, bleek evenmin een spoor. Ook dat geld verdween toen de rechtbankmedewerkster alleen op haar dienst aan het werk was.
Het gele formulier dat met de neerlegging van geld gepaard moet gaan, lag verfrommeld in de papiermand. “Het vertrouwen dat justitie in u heeft gesteld, is schromelijk misbruikt”, vond de openbare aanklager, die een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden vorderde maar zich wel kon vinden in een werkstraf.
Veel liever zou de vrouw er echter met een opschorting van straf vanaf willen komen. Schuldig, maar zonder straf en vooral een maagdelijk wit strafregister dus. Ze zakte moedig samen met haar partner naar haar proces af. “Ze moést haar hoofd tonen en het hoofd buigen”, aldus advocaat Pieter-Jan Dens.
Beschaamd
“Hoe moeilijk deze dag ook voor haar is. Want ze is heel beschaamd. Dat ze dat horloge weg nam, was ongelooflijk dom. En dan verkocht ze het nog aan een officiële dealer. Maar dat betekent niet dat ze ook dat geld heeft verduisterd. Door de drukte van de dag maakte ze daar een beroepsfout maar dat geld heeft ze nooit in de enveloppe van de douane ontvangen op haar dienst.”
“Het gebeurde nog dat er per abuis eens een geel formulier teveel werd neergelegd”, aldus de vrouw. “Een volledig ingevuld formulier?”, vroeg de rechter zich af.
Geschorst met loon
Sinds de ontdekking van het verduisterde Rolexuurwerk is de vrouw geschorst. Al 2 jaar lang ontvangt ze wel nog altijd 80% van haar loon. Tuchtrechtelijk is een voorwaardelijk ontslag uitgesproken maar daar is beroep tegen aangetekend, waardoor ze dus nog altijd bij justitie op de loonlijst staat.
“Ze zou heel graag voor justitie blijven werken”, verraste advocaat Pieter-Jan Dens. “Ze beseft wel dat het dan wellicht op een andere dienst zal zijn. Dààrom is het ook zo belangrijk dat ze opschorting van straf krijgt.”
Al toonde ze zich ook bereid een werkstraf uit te voeren. “Ik heb heel veel spijt”, sloeg de vrouw zelf ook nog eens mea culpa. “Ik had na mijn scheiding toen wel financiële problemen, mijn ex betaalde geen onderhoudsgeld, ik heb drie kinderen,…”
Haar huidige partner hield haar gezelschap op het beklaagdenbankje omdat hij de verduisterde Rolex mee hielp verkopen. De 17.500 euro belandde op zijn rekening. Speciaal voor de behandeling van deze zaak, om alle partijdigheid of betrokkenheid te counteren, zakte een rechter uit Gent naar Kortrijk af om te oordelen. Dat zal op 21 oktober gebeuren.
(LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier