De zware schadeclaim van 11.000 euro aan het adres van een vrouw (22) met een mentale beperking is grotendeels afgewezen door de rechtbank.
Die schadevordering kwam nota bene van De Havenzate, een ondersteuningscentrum in Veurne gericht op mensen met een mentale beperking. In april 2019 viel de 22-jarige vrouw een begeleidster zwaar aan, met een rechtszaak tot gevolg. “Disproportioneel en ongegrond”, pleitte de verdediging. Zo besloot dus ook de rechtbank.
De feiten vonden plaats op 7 april 2019. Een vrouw met een mentale beperking kreeg te horen dat haar vriendje, die in de Havenzate zat, een einde had gemaakt aan hun relatie van inmiddels twee jaar. De vrouw verbleef toen bij haar oma. Samen met de oma trok ze richting de Havenzate in de Noordstraat in Veurne om verhaal te halen bij haar ex-vriendje. Ze schopte er keet. Een begeleidster van de Havenzate werd aangevallen, geschopt, geslagen en gebeten. De vrouw zat maandenlang thuis, eerst met de lichamelijke verwondingen en daarna nog met een posttraumatisch stresssyndroom.
Monsterbedrag
“Dit voorval had een enorme impact op de begeleidster en de Havenzate”, pleitte de advocaat van de begeleidster en de Havenzate. “Dit is een hechte gemeenschap is waar de cliënten samen wonen en leven met begeleiders. De bewoners zijn heel gevoelig voor verandering. Als ze plots met dergelijke agressie te maken krijgen, voelen ze zich niet meer veilig. Door het voorval moest er iets veranderen. De instelling had een open karakter, maar nu niet meer”, ging de raadsman verder.
Hij legde uit waarom een monsterbedrag werd gevorderd ten aanzien van een vrouw, die tot de doelgroep van de instelling behoort.
“Er is voorzien in extra beveiliging zodat niemand zomaar binnen en buiten kan. Daar willen we een vergoeding voor. De beveiliging is een rechtstreeks gevolg van de agressie van de beklaagde. Daarnaast zat de instelling plots met een personeelstekort en moesten anderen veel overuren kloppen”, aldus de advocaat. Hij eiste een kleine 11.000 euro voor De Havenzate en 2.500 euro voor de begeleidster.
Zélfs uitbreiding wifinetwerk doorgerekend
“Mijn cliënt betreurt ook wat daar toen gebeurd is. Ze is zelf een kwetsbaar persoon en had liefdesverdriet. De burgerlijke vordering is echter ongegrond én disproportioneel”, pleitte de advocate van de verdediging.
“De Havenzate vraagt bijna 1.600 euro voor bijkomende uren gepresteerd door de directie, een ruime 1.300 euro voor extra uren door het personeel en nog bijna 2.200 euro voor overuren wegens afwezigheid. Er zijn niet eens documenten aangebracht die al die extra personeelskosten staven. Dan wordt nog eens ruim 2.000 euro aangerekend voor extra kosten voor administratie en herstart en nog eens 3.060 euro voor een noodknop en uitbreiding van het wifinetwerk. Het gaat om liefst 10.874 euro.”
“De vorderingen moeten hoe dan ook worden afgewezen. Er is alleen bewezen dat de Havenzate zwaar tekort schoot in beveiliging. Ze willen mijn cliënte doen opdraaien voor hun eigen tekortkomingen”, aldus het pleidooi van de advocate. Ze stelde dat haar cliënt nu is opgenomen in een centrum dat eindelijk voldoet aan haar noden. Het openbaar ministerie trok minder van leer dan de burgerlijke partijen en vroeg slechts een straf met probatie-uitstel, met als voorwaarde dat de beklaagde zich zou laten begeleiden en opnemen in een aangepaste setting. Dat was dus al het geval.
De rechtbank veroordeelde de 22-jarige vrouw tot 8 maanden cel met uitstel, onder enkele voorwaarden rond begeleiding. Ze moet dus niet naar de gevangenis als ze zich aan de voorwaarden houdt. De rechter besliste ook dat de vrouw 1.120 euro schadevergoeding aan de Havenzate en 2.050 euro aan de begeleidster moet betalen. In het geval van de Havenzate gaat het om ongeveer een tiende van wat werd gevraagd. De rechtbank oordeelde dus dat de schadevordering grotendeels ongegrond was.
(BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier