Proces rond grote cocaïnetrafiek verhuist om veiligheidsredenen van Brugge naar Brussel

Archiefbeeld ter illustratie.

Het proces rond een grootschalige cocaïnetrafiek zal om veiligheidsredenen in Brussel gehouden worden. Dat bevestigt de persrechter van de West-Vlaamse rechtbank van eerste aanleg. In totaal moeten dertig beklaagden zich verantwoorden, maar de vermoedelijke spilfiguren zijn Flor Bressers (37) en de Braziliaan Sergio Roberto de Carvalho (65).

De speurders beschikten eind 2019 over informatie dat waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem een rol speelde bij de invoer van cocaïne vanuit Brazilië. Begin april 2020 werd in de haven van Rotterdam 3,2 ton cocaïne onderschept in containers met mangaanerts.

Uiteindelijk werden de 80-jarige zaakvoerder van Kriva Rochem en familieleden van de man uit Knokke-Heist op 17 juni 2020 ingerekend.

Topje van de ijsberg

De invoer van 3,2 ton cocaïne bleek slechts het topje van de ijsberg te zijn. Vooral de gekraakte gesprekken uit de geëncrypteerde telefoons van bepaalde bendeleden leverden veel informatie op. Zo bracht het onderzoek aan het licht dat er wellicht eerder al meerdere geslaagde cocaïnetransporten waren.

Eind november 2020 communiceerde Europol dat er op zes maanden tijd minstens 45 ton cocaïne via Europese havens gesmokkeld zou zijn. Bij een internationale actie werden in Brazilië 38 mensen opgepakt, maar ook in België, Spanje en Dubai werden toen arrestaties uitgevoerd.

Dertig verdachten

Flor Bressers wordt gezien als een van de spilfiguren binnen de criminele organisatie. De Limburger werd pas in februari 2022 in Zwitserland ingerekend. Sindsdien zit de verdachte in voorhechtenis.

Ook de Braziliaanse drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho wordt als een van de kopstukken van de bende beschouwd. De verdachte werd in juni 2022 opgepakt in Hongarije en werd een jaar later aan België uitgeleverd.

Uiteindelijk werden op 8 april dertig verdachten door de Brugse raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen. Het gaat onder andere ook om de de luitenanten en de vriendin van Bressers, en om een bekende ex-advocaat

West-Vlaamse rechters naar Brussel

In principe zou het proces tegen de criminele organisatie op maandagnamiddag 16 september ingeleid worden. Net als tijdens de laatste zitting van de raadkamer zou uitgeweken worden naar de Brugse assisenzaal. Paul Dauw, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, heeft echter geoordeeld dat het proces om veiligheidsredenen niet in het Brugse gerechtsgebouw kan plaatsvinden.

Daarom verhuist de zaak naar de Justitiagebouwen in Brussel, waar ook het assisenproces rond de aanslagen in Zaventem en Maalbeek gehouden werd. Het zal voor alle duidelijkheid wel nog steeds gaan om zittingen van de West-Vlaamse correctionele rechtbank, afdeling Brugge. De West-Vlaamse rechters zullen dus uitzonderlijk in Brussel moeten zetelen. Het is nog niet duidelijk wanneer de inleidingszitting zal plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier