Peter Gyselbrecht en VRT- journalist Bart Aerts vrijgesproken voor lekken uit dossier Kasteelmoord

Filip D'Hont, Peter Gyselbrecht, en Johan Platteau. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Peter Gyselbrecht is vrijgesproken voor lekken uit dossier Kasteelmoord. Ook VRT- journalist Bart Aerts is vrijgesproken.

Op 17 november 2016 zond het Canvas-programma “Terzake” telefoongesprekken uit het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens uit. Uit de opnames moest blijken dat het Brugse gerecht zich liet beïnvloeden door de familie van het slachtoffer. Het Gentse parket-generaal oordeelde echter dat daar geen sprake van was. Peter Gyselbrecht bekende enkele dagen later in een persmededeling dat hij de bewuste telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie.

Voor het misbruiken van het inzagerecht zat Peter Gyselbrecht drie dagen in voorhechtenis. In het dossier van de kasteelmoord werd hij later buiten vervolging gesteld. In het onderzoek naar de gelekte telefoontaps kwam journalist Bart Aerts als mogelijke mededader in het vizier van de speurders. In Brugge werden de twee veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel, maar gingen in beroep. Peter Gyselbrecht hield vol dat hij de tapes lekte om zijn eigen onschuld aan te tonen.

Onschuld aantonen

“Het openbaar ministerie besliste plots wel om Peter Gyselbrecht via de raadkamer door te verwijzen naar de rechtbank. Bovendien vroeg het openbaar ministerie ook nog eens om zijn advocaat van de zaak te halen. Toen hij die tapes hoorde waarbij de familie van Stijn Saelens via allerlei wegen het parket probeerde te beïnvloeden, voelde hij zich niet correct bejegend. Dat was niet om het onderzoek te hinderen, wel om zijn onschuld aan te tonen”, aldus zijn advocaten.

“Hij wou aantonen dat het gerecht niet correct met hem omging.” Intussen was ook de relatie van Peter Gyselbrecht stuk gelopen. “Die mensen stonden op trouwen! Hij bevond zich op dat moment in een bijzonder kwetsbare situatie. Hij wou het onderzoek niet beschadigen, wel zijn onschuld bewijzen!”Ook journalist Bart Aerts pleitte onschuldig.

Het hof volgde in eerste instantie de mening van Peter Gyselbrecht. Hij had de gesprekken al meer dan vier jaar in zijn bezit. Op het moment van het doorspelen van de gesprekken, stond Peter Gyselbrecht op het punt doorverwezen te worden voor de moord op zijn schoonbroer. Bovendien wou het openbaar ministerie zijn advocaat van het dossier halen. Volgens Gyselbrecht was dat de druppel. Het hof verwijst in zijn arrest ook naar verklaringen dat Gyselbrecht toen in een depressie zat.

Noodkreet

Het hof gelooft nu dat hij het onderzoek of de familie Saelens niet wou schaden, maar de opnames doorspeelde om zijn eigen onschuld te bewijzen, dat het om een noodkreet ging. Het hof gelooft hem dat hij het deed om zijn eigen zaak vooruit te helpen, of dat er minstens sprake is van twijfel. Aangezien Gyselbrecht werd vrijgesproken, kan volgens het hof journalist Bart Aerts niet aanzien worden als mededader. Ook Aerts werd bijgevolg vrijgesproken.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier