Paralympiër (46) slachtoffer van diefstal met geweld in station van Oostende: “Hij kon zich onmogelijk verweren”

De feiten speelden zich af in het station van Oostende. © Belga
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Een 46-jarige man met beperking uit Limburg werd in het najaar van vorig jaar slachtoffer van diefstal met geweld. De paralympiër werd in het station van Oostende overvallen. Het drietal ging aan de haal met zijn portefeuille nadat een van hen ook enkele slagen uitdeelde. Het Openbaar Ministerie spreekt van een uiterst laffe daad. “Het is een schande dat men zich zo gedraagt tegenover een kwetsbaar persoon”, vertelt procureur Jochen van Aalst.

De 46-jarige P.C. trok op 5 november vorig jaar zoals wel vaker met de trein van Limburg naar Oostende. De daguitstap van de paralympiër kreeg ’s avonds wel een heel erg wrange nasmaak. P.C., die in een elektrische rolstoel zit en aan een ernstige hersenaandoening lijdt, stond in het station van Oostende te wachten op een medewerker van de NMBS toen hij plots lastig gevallen werd.

Diefstal met geweld

A.C. trok als eerste van het drietal richting het slachtoffer. De jongeman, die zelf in een rolstoel zit, plaagde P.C. eerst wat. Maar als snel sloeg de sfeer drastisch om. “Op camerabeelden zien we hoe A.C. het slachtoffer vijf slagen toedient”, zegt procureur van Aalst. “Hij dreigt ook door met een fles alcohol allerhande bewegingen te maken.” Een paar seconden later zakken ook I.O. en T.V. af naar het slachtoffer en hun kompaan. Die eerste steelt uiteindelijk de portefeuille, waarna het drietal afdruipt. “Het slachtoffer zit te stampen en te trekken, maar kan zich onmogelijk zelf verweren”, sneert de rechter.

Het personeel van de NMBS verwittigde na het incident onmiddellijk de ouders van het slachtoffer. “Het personeel heeft uiterst correct gehandeld”, zegt de vader. “Zij hebben ons meteen gebeld en samen hebben we gesproken wat we verder zouden doen. Onze zoon werd door hen meteen gerustgesteld en dat deed al veel.”

Na de diefstal besloot het drietal met het gestolen geld iets te gaan drinken. Het Openbaar Ministerie is niet te spreken over de laffe daad van de jongemannen. “Alle drie de beklaagden konden op het moment van de feiten genieten van de steun van de samenleving aan de hand van uitkeringen”, ging van Aalst verder. “En hoe bedanken ze de steun van de samenleving? Door een kwetsbaar persoon te bestelen met geweld. Het is een schande.” En ook de advocaten van I.O. en T.V. geven toe dat het om bijzonder pijnlijke feiten gaat. “Dit is geen sympathiek dossier”, zegt advocaat van I.O. Kim Devolder. “Mijn cliënt beseft wat daar gebeurd is en hij weet dat hij fout zat.”

“Laffe daad”

De procureur vorderde voor I.O. en T.V. een effectieve gevangenisstraf van achttien maanden. Kompaan A.C. hangt een voorwaardelijke celstraf van zes maanden boven het hoofd. De vader van het slachtoffer wenst kort te reageren. “Mijn zoon kijkt niet achterom, maar vooruit”, vertelt de vader. “Zijn levenslied is ‘It’s my life van Bon Jovi’ en hij wil ook gewoon zijn eigen leven leiden. Twee dagen later nam hij alweer de trein. Dit was een heel laffe daad.”

Vonnis op 3 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier