Oostkampenaar en Oostendenaar wilden cocaïne smokkelen in lading diepvriesvis: “’Kant-en-klare maaltijden’ was codewoord voor drugs”

© gf
Redactie KW

Een Oostkampse horeca-uitbater en een Oostendse zonnepanelenlegger staan samen met zes anderen terecht omdat ze voorbereidselen troffen voor cocaïnesmokkel in een lading diepvriesvis uit Zuid-Amerika. Het parket eist strenge effectieve celstraffen.

In de loop van 2017 kreeg het gerecht informatie in handen dat de Oostkampse horecaman D.V. (60) cannabis, cocaïne en speed zou verhandelen. De man onderhield nauwe contacten met de Oostendse zonnepanelenlegger C.K. (56), die momenteel vastzit voor zijn vermeende betrokkenheid bij een groot drugslab in Lendelede.

“Hun handelszaken dienden als dekmantel voor drugshandel”, stelde procureur Yves Segaert-Vandenbussche. “Kant-en-klare maaltijden en zonnepanelen waren codewoorden voor verschillende soorten drugs. Dit zijn onverbeterlijke beroepscriminelen met een ellenlang strafregister.”

Diepvriesvis

Verder onderzoek wees uit dat de D.V. en C.K. via handlangers in Brecht en Beerse contacten legden met een Nederlandse drugsorganisatie. D.V. gaf toe dat het hun bedoeling was om vanuit Zuid-Amerika cocaïne te importeren in een container met diepvriesvis. Die zou dan via de haven van Antwerpen het land worden binnengebracht. Bruggeling J.V. (63) zou uiteindelijk de stekker uit het project hebben getrokken toen hij hoorde wat de bedoeling was.

Volgens het parket zouden de mannen ook plannen hebben gehad om speed te produceren. In dat kader zouden er meerdere bidons amfetamine-olie geleverd zijn. Toen de Nederlandse koerier R.S. (73) op 12 december 2017 werd opgepakt was hij op bezoek bij C.K. De man uit Zoetermeer lichtte onder meer het systeem met codewoorden toe, maar trok later zijn verklaringen terug in. Het parket kon de speedproductie uiteindelijk nooit hardmaken.

Vrijspraak

De acht beklaagden vroegen allen de vrijspraak. “Een verkennend gesprek is nog geen voorbereidende handeling”, pleitte Kris Vincke, de advocaat van de Oostendenaar. De uitspraak volgt op 28 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier