Twee jaar moest hij wachten op een oordeel, maar het draaide uit op een bittere pil voor oorlogsverzamelaar Johan Jonckheere (69) uit Vladslo bij Diksmuide. Slechts zes revolvers van in totaal 946 stuks zeldzame obussen, kogels, granaten en andere oorlogstuigen die DOVO bij hem in beslag namen kreeg hij terug van de rechter. De rest werd als verboden wapens bevonden, en daarvoor krijgt de man ook nog eens vier maanden cel en 800 euro boete, beiden met uitstel. “Ik ben zwaar aangeslagen. Wie deed ik hier kwaad mee?”, zei Johan nadien. “En zullen ze alles nu zomaar vernietigen?”
Het is intussen al drie jaar geleden dat de recherche van de politie samen met DOVO binnenviel in het huis van Johan Jonckheere in de Houtlandstraat in Vladslo. Een ‘bezorgde’ buurtbewoner had gebeld omdat Johan in zijn woning duizenden stuks wapens en munitie had. “Ik ben bang dat het huis opeens de lucht in gaat”, tipte de buurtbewoner.
Johan is immers een echte oorlogsverzamelaar. “Al 25 jaar struin ik markten en beurzen af om te werken aan mijn collectie”, sprak Johan daarover. “Mijn grootvader Jérome vocht in de Eerste Wereldoorlog, maar wou daar nooit over vertellen. ‘Te gruwelijk jongen’, zei hij. Maar zo raakte ik gefascineerd. Intussen telt mijn collectie duizenden stuks van waardevolle kostuums, authentieke wapens, munitie, werktuigen en foto’s. Niet meer te vinden!”
Maar op 7 juni 2021 namen DOVO en de politie in totaal 946 stuks in beslag.
Slechts zes revolvers terug
Wat volgde was een heuse procedureslag in de rechtbank van Veurne, want het duurde ellenlang eer een deskundige de munitie in het depot van DOVO kon gaan onderzoeken. Het parket had Johan immers gedagvaard wegens verboden wapenbezit. Door de veranderende wapenwet was een flink deel van de munitie immers illegaal geworden. “En vandaag moet ik oordelen dat u slechts zes revolvers, waaronder een Colt 1878 terugkrijgt”, sprak de rechter. “Alle andere zaken zoals de boksbeugels en de 777 stuks obussen, granaten, mijnen en kogels zijn verboden wapens, net als de ontstekingsmechanismes, seinpistolen en small arms munitie.”
Bovendien werd Johan ook gestraft voor verboden wapenbezit: hij kreeg vier maanden cel en 800 euro boete, beiden met uitstel.
Schenken aan museum?
“Wablieft? Zelfs een celstraf?”, reageerde Johan verbijsterd. “Wat heb ik misdaan? Die wapens en munitie zijn totaal ongevaarlijk, ze liggen enkel in mijn privémuseum thuis. Ik begrijp het echt niet. Niemand deed ik hier kwaad mee. Jaren aan een stuk heb ik met hart en ziel gewerkt aan mijn collectie, alles in showstaat gemaakt en uitgestald thuis. Nu is ze voorgoed onvolledig. Ik ben er echt het hart van in.”
Wat er nu met de 940 stuks moet gebeuren die Johan niet terugkrijgt, is niet duidelijk. “Ik hoop écht dat ze niet vernietigd worden. Daar zitten prachtige zeldzame exemplaren in. Schenk ze aan een vriend in Engeland of het In Flanders Fields museum”, opperde Johan.
Maar daar kan de rechter niet over oordelen. “Ik verklaar de wapens en munitie verbeurd en daarna gaan ze de proefbank voor vuurwapens in Luik. Die directeur beslist of ze vernietigd of weg geschonken kunnen worden.” Johan is vast van plan die directeur een brief te schrijven, maar gaat wellicht eerst in beroep tegen zijn straf. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier