Ondernemer Philip Vlieghe veroordeeld voor fraude met domicilie en belastingen

Philip Vlieghe. © Archief LOO
Laurens Kindt

De 58-jarige ondernemer Philip Vlieghe, bekend van de Harelbeekse Houtzagerij, Omniplex en de organisatie van de E3-prijs is door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf met uitstel wegens domiciliefraude en fiscaal gesjoemel. Hij moet ook ruim 19 miljoen euro ontdoken belastingen terugbetalen. De ondernemer ontkent de beschuldigingen en tekent beroep aan.

De veroordeling steunt op een dossier dat startte met belastende verklaringen van een ex-vriendin van Philip Vlieghe. De vrouw vertelde aan de speurders dat de zakenman niet echt in Monaco woont, waar hij sinds 2011 gedomicilieerd is, maar dat hij in werkelijkheid met zijn nieuwe vriendin in een huis in Knokke zou wonen. De ondernemer zou zijn domicilie in Monaco alleen gebruiken omdat het fiscaal regime daar veel gunstiger is en hij daardoor dus minder belastingen moet betalen. De vrouw beweerde dat Vlieghe in die periode ook een tijdlang met haar samenwoonde in Harelbeke.

Monaco

Het parket stuurde de speurders naar de Avenue Princesse Grace in Monaco, waar Philip Vlieghe een appartement betrok boven een hippe nachtclub. Uit het vonnis blijkt dat de speurders daar een flat aantroffen die een onbewoonde indruk gaf. Ook het verbruik van elektriciteit en water zou erop wijzen dat er geen permanente bewoning is in het appartement. Tegelijk vielen de speurders ook binnen op een adres in Harelbeke en in de woning van de nieuwe vriendin van Philip Vlieghe in Knokke.

Volgens de correctionele rechtbank van Brugge, die eind september een vonnis velde, is het bewezen dat Philip Vlieghe zich schuldig maakte aan domiciliefraude en zo de fiscus om de tuin leidde. De rechtbank veroordeelde de zakenman tot een celstraf van drie jaar met uitstel en sprak meteen ook de verbeurdverklaring uit van 19,3 miljoen euro aan inkomsten. Ook vier medebeklaagden en de bedrijven Harelbeekse Houtzagerij NV en Omniplex NV werden mee veroordeeld. Alle beklaagden houden echter hun onschuld vol en hebben beroep aangetekend waardoor het hof van beroep in Gent zich nogmaals over de zaak zal moeten buigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier