‘OCMW-pakketjes’ voor minderbedeelde klanten kunnen Middelkerkse drugsdealer vier jaar cel opleveren

Beeld ter illustratie. © iStock
Redactie KW

Een koppel uit Middelkerke riskeert voor de Brugse rechtbank een fikse celstraf voor grootschalige drugshandel. Klanten met weinig budget konden bij het duo ‘OCMW-pakketjes’ aanschaffen. De dealer van het koppel staat mee terecht.

Het gerecht kreeg Björn H. (34) in het vizier door een afluistermaatregel in een ander dossier. Onderzoek wees uit dat de Middelkerkenaar samen met zijn partner Aurélie H. (34) al een achttal maanden op grote schaal cannabis, speed en cocaïne verkocht. Op 22 november vorig jaar werden tijdens een huiszoeking 44 xtc-pillen, 110 gram cannabis en een kleine hoeveelheid cocaïne aangetroffen. In een kluis stak ruim 4.000 euro cash geld.

Volgens procureur Mike Vanneste onderhield Björn H. het contact met de klanten terwijl zijn vriendin de drugspakketten klaarmaakte. Opmerkelijk: verslaafden die krap bij kas zaten, konden bij het duo ‘OCMW-pakketjes’ krijgen. Zo konden ze voor 25 euro 0,3 gram cocaïne aanschaffen. “Zij hielden zo de verslaving van hun armste klanten in stand”, aldus Vanneste.

De procureur vroeg vier jaar effectieve celstraf voor Björn H. en dertig maanden cel, eventueel met uitstel, voor zijn partner. Ze riskeren allebei ook een verbeurdverklaring van bijna 32.000 euro. Middelkerkenaar Didier D. (52), die speed verkocht aan Björn H., staat mee terecht en kijkt aan tegen twee jaar voorwaardelijke celstraf.

Verdediging vraagt nieuwe kans

Björn H. kwam twee maanden na zijn arrestatie vrij, maar omdat hij zijn voorwaarden schond belandde hij terug in de cel. De man liep al veroordelingen op voor zedenfeiten, diefstal en geweld. Toch vroeg zijn advocaat nog een kans. “Hij dacht stoer te zijn met zijn ‘OCMW-pakketjes’”, pleitte Frederick Spaey. “Hij joeg alle winsten door zijn neus. Nu is hij afgekickt.”

Aurély H. vroeg opschorting van straf, gekoppeld aan voorwaarden. “Zij was niet het brein”, pleitte meester Leen Verstraete. “De financiële en familiale gevolgen zijn al heel zwaar. Zo werd haar café voor zes maanden gesloten door de burgemeester. Dat geld in de kluis was trouwens afkomstig van de speelautomaten in haar zaak.”

Didier D. vroeg eveneens een strafopschorting, gekoppeld aan voorwaarden. Naar eigen zeggen verkocht hij speed om zijn eigen gebruik te bekostigen. De uitspraak volgt op 28 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier