Notoir drugsdealer uit Westende krijgt drie jaar cel maar is wel vrijgesproken voor verkrachting en gevangenneming
Een notoir drugsdealer uit Westende is tot 3 jaar celstraf veroordeeld door de Veurnse strafrechter. De man werd ook vervolgd voor de gevangenneming en verkrachting van een vrouw, maar werd daarvoor vrijgesproken.
Het onderzoek start wanneer de 48-jarige Lieven O. uit Nieuwpoort eind maart 2021 een verklaring aflegt bij de politie. Hij meldt dat er al een maand lang een vrouw gevangen wordt gehouden en verkracht op een appartement in Westende. De politie valt er op 26 maart binnen.
Slachtoffer L.D. uit Nieuwpoort, zelf recent nog tot 2 jaar cel veroordeeld wegens drugsfeiten, is er aanwezig en legt een gelijkaardige verklaring af. Ze mag niet buiten en wordt soms bedreigd met een dolk. De politie besluit om de bewoner, verdachte Karim D. (35), op te wachten. Hij komt plots aangereden met een Dodge Ram, opvallend genoeg eigendom van Lieven O. uit Nieuwpoort.
Vals rijbewijs
Naast Karim D. zit een andere drugscrimineel, die later berecht wordt. In een verborgen holte onder een voetmatje vindt de politie 117 gram cocaïne. Karim D., een Tunesische Belg, geeft toe naar Luik te zijn geweest om de drugs. Hun smartphones worden in beslag genomen en uitgelezen. Daarop vinden de speurders een foto van een nagemaakt rijbewijs voor Lieven O., die zijn rijbewijs was kwijtgespeeld wegens rijden onder invloed van drugs.
Karim D. had dat rijbewijs laten maken door een Turkse kennis in opdracht van Lieven O. uit Nieuwpoort. Ook de dolk wordt in beslag genomen. Die zat in een rugzak in de wagen. Karim D. zat eerder al 30 maanden celstraf uit, die hij in december 2020 opliep wegens een drugsveroordeling.
Verkrachting
De man verscheen dus opnieuw voor de strafrechter in Veurne. Het Openbaar Ministerie vorderde 18 maanden celstraf wegens gevangenneming en verkrachting, 36 maanden celstraf wegens de verkoop van drugs, 6 maanden celstraf wegens valsheid in geschrifte inzake het rijbewijs en 6 maanden celstraf wegens verboden wapenbezit door de dolk.
“Verkrachting? Geen enkel objectief bewijs van, behalve die twee verklaringen dan. Er zit niet eens een medisch verslag in het dossier”, stelde Karim D.’s advocaat, Jonas Bel.
“Zo werd gesteld dat haar gsm werd afgenomen. Waarom nam ze dan op toen de politie aan de deur stond? En hoe komt het dat ze wist waar het sleuteltje van de voordeur lag? Als je iemand gevangen houdt, verstop je die sleutel toch? Voorts verklaart de vrouw dat ze niet weet waarom ze cocaïne kreeg van hem. Misschien in ruil voor seks? We moeten er niet flauw over doen.”
“Ik vraag de vrijspraak voor gevangenhouding en verkrachting”, aldus Jonas Bel. Het slachtoffer stelde zich evenmin burgerlijke partij.
Negatieve spiraal
Inzake het dealen van drugs had de advocaat weinig om zich op te beroepen. “Als je vrijgelaten wordt uit de gevangenis en je financieel aan de grond zit. Naar wie trek je dan? Je oude vrienden in het milieu. Je belandt weer in die negatieve spiraal”, aldus Bel.
Voor de valsheid in geschrifte en verboden wapenbezit vroeg hij ook de vrijspraak. “Dat rijbewijs heeft hij zelf niet vervalst. Hij bracht enkel mensen in contact, maar zonder hem was het ook gelukt. En die dolk? Hij was aan het verhuizen en die zat toevallig in zijn rugzak”, aldus de raadsman.
De rechter vond uiteindelijk geen bewijzen van verkrachting en gevangenneming en sprak Karim D. ervoor vrij. Inzake de drugs, valsheid in geschrifte en verboden wapenbezit werd hij wel schuldig bevonden en veroordeeld: 3 jaar effectieve celstraf.
De rechter legde een zware straf op vanwege de eerdere veroordeling. Lieven O., die aan de basis lag van de strafzaak, kreeg 6 maanden cel voor het vervalste rijbewijs.
(BB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier