Vier Nederlanders staan in de Brugse rechtbank terecht voor diefstal van acht Range Rovers en twee pogingen daartoe. De bende werd geklist na een betrapping in Knokke. Het kopstuk riskeert acht jaar cel. “Ze zochten de rijkste plekken van België uit.”
Het gerecht kreeg de bende in het vizier in Knokke. In de nacht van 21 augustus 2019 kon een eigenaar van een Range Rover de slaap niet vatten. Hij keek door het raam en zag hoe twee mannen aan zijn wagen stonden te prutsen.
Turbodecoder
Hij verwittigde de politie en die kon ter plaatse Niels V. (34) uit Tilburg en Amando K. (29) uit Dongen in de boeien slaan. In hun BMW lag onder meer een turbo-decoder om autosloten te ontgrendelen.
Onderzoek wees uit dat de twee daags voordien ook al een Range Rover hadden proberen stelen in Knokke. Ze maakten deel uit van een WhatsApp-groep waarin ook medebeklaagden Sareen M. (38) uit het Duitse Kranenburg en Karim M. (31) uit het Nederlandse Ridderbeek actief waren.
“Hierin planden ze diefstallen”, verduidelijkte procureur Mike Vanneste. “Ze zochten de rijkste plekken van België uit om toe te slaan.”
Acht geslaagde diefstallen
In wisselende bezettingen pleegde de bende tussen 11 juni en 28 augustus 2019 acht geslaagde diefstallen van dure Range Rovers in Antwerpen, Schilde, Herentals en Wuustwezel. “De bende liet zich in met internationale autozwendel”, ging de procureur verder.
“Een van de gestolen voertuigen werd teruggevonden in Ghana, een tweede in een loods in Prinsenbeek. Een derde ging over de kop in Nederland, toen de bestuurder weg probeerde te vluchten voor de politie. Op de versnellingspook zat DNA van de mannen die in Knokke geklist werden.”
Bendeleider
Voor Sareen M. vroeg de procureur liefst acht jaar effectieve celstraf. De man wordt als leider van de bende aanzien en werd in Nederland al eens veroordeeld tot acht jaar cel. Zijn advocaat drong aan op de vrijspraak. “Er is geen enkel bewijs dat hij de opdrachtgever was”, pleitte meester Kris Vincke.
De twee mannen die in Knokke betrapt werden riskeren elk vijf jaar cel. Zij gaven hun aandeel grotendeels toe. Karim M. riskeert twee jaar cel, maar ontkent elke betrokkenheid. De uitspraak volgt op 15 november. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier