“Met dank aan waakzame Ieperse stadsdiensten”: Pakistaanse ex-minister riskeert zeven jaar cel voor organisatie tientallen schijnhuwelijken

Themabeeld. © Unsplash
Redactie KW

Jarenlang zou de bende rond Zawar W. (51) schijnhuwelijken hebben geregeld tussen Pakistaanse mannen en Portugese vrouwen. De koppels vestigden zich in het Brusselse waar de mannen met valse huwelijksaktes moeiteloos verblijfsrecht konden versieren. Tot de bende zijn werkterrein uitbreidde naar Ieper. “Een tactische vergissing”, sneerde de procureur. W., een Pakistaanse ex-minister, riskeert nu zeven jaar effectieve celstraf.

In 1996 stapte Zawar W. zélf in het huwelijksbootje met een Portugese vrouw, die een paar maanden later al terugkeerde naar haar thuisland. Het schijnhuwelijk vormde volgens het gerecht de kiem van het systeem dat W. later zou commercialiseren. Zelf keerde hij terug naar Pakistan en stuurde hij zijn neven Qamar (47), Shahid (45) en Khizar A. (42) om zijn zaakjes in Anderlecht te regelen.

W. en zijn neven zouden aan het hoofd hebben gestaan van een bende die Pakistaanse mannen aan verblijfsdocumenten hielp via schijnhuwelijken. “Op basis van valse Portugese huwelijksakten werden tientallen Pakistaans-Portugese koppels in België geregistreerd. De Pakistaanse mannen verwierven zo verblijfsrecht, terwijl de Portugese vrouwen na een tijdje terugkeerden naar hun thuisland.

Tactische vergissing

Volgens procureur Mike Vanneste waren de praktijken al minstens sinds oktober 2012 aan de gang. “Als tegenprestatie moesten de Pakistaanse mannen kledij verkopen op de markt voor de firma’s van drie neven”, verduidelijkte hij. Om de schijn hoog te houden, kregen de koppels een tijdelijke woning toegewezen. “De eerste jaren steevast in Anderlecht, maar later ook in Ieper. Dát was een grote tactische vergissing”, stelde Vanneste.

In Anderlecht konden de schijnhuwelijken volgens Vanneste gemakkelijk onder de radar blijven. “Daar weet men amper wie er woont”, hekelde hij de situatie in de hoofdstad. “Maar in het keurige Ieper is dat anders. De wijkagenten weten daar wél wie waar is ingeschreven en zijn de stadsdiensten waakzaam voor schijnhuwelijken. Een schril contrast met de totale onverschilligheid in Brussel.”

Huiszoekingen

In Ieper gingen de alarmbellen af toen er zich in 2015 opvallend veel Pakistaans-Portugese koppels kwamen vestigen. Na grondig onderzoek werden op 15 januari 2019 in het Brusselse en Ieper in totaal zestien huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werd vooral gefocust op drie panden in Anderlecht.

Bij de actie werden veertien Pakistaanse mannen en twee Portugese vrouwen ingerekend. “In de Brusselse huizen probeerden verdachten door ramen en deuren weg te vluchten”, ging Vanneste verder. “Ze kropen zelfs onder de camionettes waarmee ze naar de markten werden gebracht. Dat er maar twee vrouwen werden opgepakt bewijst dat het om schijnhuwelijken ging.”

Uiteindelijk werden 22 beklaagden naar de Brugse strafrechtbank doorverwezen voor hun aandeel in 23 schijnhuwelijken. Al zou de bende vermoedelijk 71 schijnhuwelijken hebben geregeld. Een vrouwelijke beklaagde verklaarde dat ze net als vijf andere vrouwen in Portugal door Pakistaan Waseem A. (53) geronseld werd en dat haar 10.000 euro was beloofd.

Wie riskeert welke straf?

Voor de vermeende bendeleider Zawar W. vroeg Vanneste zeven jaar effectieve celstraf en 176.000 euro boete wegens mensenhandel. Volgens Vanneste hadden veel betrokkenen schrik van de vijftiger. “Van 2018 tot 2020 was hij in de Punjab regionaal minister. Van het Gevangeniswezen, ironisch genoeg”, sneerde hij. Daarnaast vroeg hij ook de verbeurdverklaring van bijna een miljoen euro en zijn drie panden in Anderlecht.

Zawar W. zelf waste de handen in onschuld. “Hij is nooit in Portugal geweest en heeft ook nooit illegalen naar België gebracht”, pleitte advocaat Kris Vincke. “Hij was bij geen enkele illegale activiteit betrokken en heeft ook nooit een vennootschap opgericht. Dit is een respectabele mens. Er is ook geen enkel bewijs dat hij geldsommen ontving.”

De neven riskeren elk vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Qamar S. hangt een bijkomende celstraf van een jaar boven het hoofd voor verspreiding van kinderporno. Ook Pakistaan Waseem A. (53) riskeert als leidinggevend figuur vijf jaar cel. De boekhouder van de bende, een Guinees, kijkt aan tegen drie jaar cel. Een Portugese vrouw riskeert een jaar cel met uitstel. De overige beklaagden, allen Pakistaanse mannen, riskeren een jaar tot dertig maanden cel voor hand- en spandiensten hebben verricht.

De uitspraak is op 5 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier