Maximumstraf voor flakkagebruiker die fietser Herman doodreed, maar deels met uitstel: “Uw spijt was een theaterstukje, maar ik geef nog een minieme kans”

K.K. kreeg vijf jaar cel waarvan de helft met uitstel. Hij ziet nu ook een effectief rijverbod van vijf jaar op zijn strafblad. © JH
Redactie KW

De 32-jarige K.K. uit Houthulst die op 2 september vorig jaar in Diksmuide fietser Herman Tanghe (62) doodreed onder invloed van de zombiedrugs flakka kreeg van de politierechter in Veurne de maximumstraf van 5 jaar cel. Maar die werd de helft met uitstel gegeven. De politierechter gaf hem nog een minieme kans. “Uw gedrag was compleet asociaal en als een zombie ontmenselijkt. Ik geloof uw spijt niet, het was een theaterstukje. Maar ik laat de deur op een minimale kier”, motiveerde de politierechter. K.K. kreeg ook vijf jaar rijverbod.

Hard slaan en tegelijk een klein beetje zalven. Dat was wat de politierechter in Veurne maandagochtend deed toen hij K.K. veroordeelde. Nochtans is de uitgesproken straf een van de zwaarste die in de politierechtbank al uitgesproken werd. Vijf jaar, het maximum, weliswaar de helft met uitstel. 8.000 euro boete, eveneens de helft met uitstel. En vijf jaar rijverbod, effectief. De man moet ook al zijn proeven opnieuw afleggen en kreeg een artikel 42 opgelegd: dat wil zeggen dat hij levenslang de baan niet meer op mag, tenzij een dokter verklaart dat hij af is van zijn verslaving.

Zombiedrugs

Op 2 september vorig jaar reed K.K. op de Esenweg in Diksmuide fietser Herman Tanghe dood. Hij reed als een gek aan liefst 112 kilometer per uur in de bebouwde kom. Daarbij reed hij eerst links van een rotonde, botste tegen een voorligger, ging meermaals over de kop en maaide tijdens zijn koprol op volle snelheid fietser Herman Tanghe (62) neer. De man had geen schijn van kans. Nog bij het ongeval vielen enkele lichtgewonden en waren vier wagens rijp voor de schroothoop. K.K. probeerde vervolgens nog te vluchten én sloeg mensen die hem wilden tegenhouden met een paraplu. De reden voor zijn gedrag werd snel duidelijk: de man was zwaar onder invloed van de zombiedrugs flakka.

“Spijt is theaterstukje”

“De straf die ik uitspreek is op geen enkele manier een waardeoordeel over her tragische verlies van Herman Tanghe”, opende de politierechter. “De feiten werden veroorzaakt door het compleet asociaal, egoïstisch gedrag van K.K. waarbij hij zijn eigen genot zonder scrupules voorrang gaf op de verkeersregels. Flakka leidde bij hem tot zombiegedrag, hij gedroeg zich compleet onmenselijk en roekeloos en lapte alle regels aan zijn laars. Hij bracht meerdere levens in gevaar en ontnam er een. Ook zijn gedrag nadien was onmenselijk: wat hem vooral interesseerde was het behoud van zijn woning en dat anderen niet kwaad mochten spreken over hem. Hij toonde geen greintje spijt. Zijn spijt op de zitting is niet oprecht. Het was een theaterstukje.”

Deur op minieme kier

Ondanks de spijkerharde woorden van de politierechter gaf die K.K. toch nog een nieuwe kans. “De rechtbank zet de deur op een minieme kier, in de hoop dat u iets terug doet voor de maatschappij. De opgelegde celstraf en geldboete zijn voor de helft met uitstel onder voorwaarden. U krijgt een absoluut alcohol- en drugsverbod en moet zich residentieel laten opnemen als u vrijkomt. Ik hoop dat uw spijt alsnog komt op deze manier.” K.K. komt wellicht binnenkort al vrij. Dat moet hij zich dus meteen laten opnemen.

De nabestaanden van Herman waren te aangeslagen om het proces te kunnen volgen. K.K. moet hen ook vergoeden. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier