Liefst 27 beklaagden moeten zich voor de Brugse strafrechtbank verantwoorden voor grootschalige heroïne- en cocaïnehandel in Oostende. De drugs werden door koeriers vanuit Maastricht aangevoerd. “Ze deelden zelfs staaltjes uit aan het afkickcentrum in Oostende”, fulmineerde de procureur. De leider riskeert acht jaar cel.
Het gerecht kwam de bende op het spoor toen er informatie binnenkwam dat Nederlanders van Noord-Afrikaanse origine plaatselijke loopjongens inschakelden om cocaïne en heroïne aan de man te brengen in Oostende. Onderzoek leidde de speurders naar een zekere “Angel” die opereerde vanuit Maastricht en koeriers of “runners” inschakelde om de drugs – vaak per trein – naar Oostende te brengen.
Dankzij de arrestatie van een koerier eind november 2019 kwam het onderzoek in een stroomversnelling terecht. Via telefoontaps kon de bende in kaart worden gebracht. “De runners werden door Angel op de hoogte gebracht van de hoeveelheden, de afleverplaats en de overeengekomen prijs”, verduidelijkte de procureur. “Hij zei hen ook welke trein ze moesten nemen, waar ze konden slapen en hoe zij hun boekhouding moesten bijhouden. Het was een goed geoliede machine, een soort take away voor verdovende middelen.”
15-jarige koerier
De bende maakte ook gebruik van minderjarige koeriers. Een van hen was amper vijftien jaar oud. Er kwamen ook vijftien lokale “helpers” in het vizier die de koeriers een slaapplaats boden in Oostende en de drugs tot bij de klanten brachten. “Aan telefoon was sprake van melk en koffie in plaats van heroïne en cocaïne”, vervolgde de procureur. “De bende ging staaltjes uitdelen in de buurt van het Oostendse afkickcentrum MSOC. Ze verhandelde minstens elf kilogram heroïne en drie kilogram cocaïne, goed voor een opbrengst van 349.000 euro.”
In mei vorig jaar kon de Nederlandse bendeleider Achraf B. (22) worden opgepakt toen hij samen met twee kompanen naar Oostende kwam afgezakt om de verdwijning van een kilogram cocaïne uit te klaren. Later werd duidelijk dat hij niet alleen de schuilnaam “Angel” hanteerde. Zijn Nederlandse rechterhand Abdelhakim E. (26) liet zich ook zo noemen maar sloot zijn gesprekken systematisch af met een andere begroeting. In juni vorig jaar ging het onderzoek de laatste fase in met huiszoekingen in onder meer de Schietbaanstraat en Voorhavenlaan in Oostende.
Verzoek tot milde straf
De procureur vroeg voor Achraf B. acht jaar effectieve celstraf. De jongeman drukte zijn spijt uit en vroeg mildheid. Abdelhakim E., die in juni aan ons land werd uitgeleverd, riskeert vijf jaar effectief. Hij betwistte zijn leidende rol en vroeg om zijn straf deels met uitstel op te leggen. Voor vijf Nederlandse koeriers vroeg de procureur tot 30 maanden cel. Voor twintig andere betrokkenen, hoofdzakelijk Oostendenaars, vroeg de procureur tot drie jaar cel. De uitspraak volgt op 14 juni. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier