Leden No Surrender uit Zwevezele willen lichtere straf voor martelen van clublid

De motorclub No Surrender MC uit Zwevezele. © GF
Redactie KW

Enkele leden van de motorclub No Surrender MC uit Zwevezele vragen in beroep lichtere straffen voor de gruwelijke marteling van hun clublid P.B. De president van de club, Ardooienaar Angelo T. (48), besloot het beroep tegen zijn straf in te trekken en blijft voor zeven jaar in de cel.

De voormalige ‘president’ van de Zwevezeelse motorbende No Surrender MC kreeg in juni vorig jaar zeven jaar cel. Volgens de rechtbank was het Angelo T. die de opdracht gaf voor de gruwelijke afranseling die clublid P.B. (52) in de nacht van 14 op 15 december 2018 moest ondergaan. De Bruggeling had schulden bij de club en had bovendien seksueel getinte berichtjes gestuurd naar de partner van een ander clublid. Hierop besliste T. dat er ‘iets’ moest gebeuren. Het kwam tot een zogenaamde ‘bad standing’ waarbij alle volwaardige leden of ‘full members’ van de club slagen mochten uitdelen aan P.B.

Afgrijselijke martelpraktijken

Maar het pak slaag ontaardde al snel in afgrijselijke martelpraktijken. In het clublokaal in Zwevezele kreeg P.B. een regen van schoppen en slagen te verwerken. Hij kreeg een hamer naar het hoofd geslingerd en werd door ‘vice-president’ Ward T. (39) uit Roeselare met een bunsenbrander aan de hand bewerkt om zijn bankkaart en motorsleutels af te persen. Achteraf werd de man halfnaakt en in de vrieskou voor dood achtergelaten in een gracht in Moeskroen. Maar een alerte bewakingsagent zag hem rond 4.30 uur over straat zwalpen en redde zijn leven. De man verloor wel een oog.

Bendeleider Angelo T., beweerde tijdens het proces in eerste aanleg dat Ward T. van zijn afwezigheid misbruik had gemaakt om zijn macht te laten gelden en slechts één slag had uitgedeeld, waarna hij zou vertrokken zijn. Maar de rechtbank geloofde die versie niet en veroordeelde T. voor poging tot moord. Naast Angelo T. werden nog zeven anderen – allen full members – veroordeeld voor poging tot moord. Ward T. kreeg vijf jaar effectief. Kopstuk Jelle P. (34) uit Roeselare kreeg eveneens vijf jaar effectieve celstraf. De overige full members kregen tot vier jaar cel met uitstel.

Vijf zogenaamde ‘prospects’ of kandidaat-leden, die tijdens de feiten buiten de wacht hielden, werden enkel schuldig bevonden aan de slagen en kregen tot dertig maanden cel. Angelo T. tekende aanvankelijk beroep aan tegen zijn straf, maar uiteindelijk besloot hij dat beroep in te trekken. De straf van zeven jaar cel wordt dus definitief. Enkele overige leden betwisten wel dat ze P.B. dood wilden en vragen een lichtere straf.

Strafvorderingen

Jelle P. z’n advocaat argumenteerde dat ze allen onder invloed waren, vooral van amfetamines. “Intussen heeft hij werk en is er geen drugsgebruik meer.” Ook Ward T. betwist dat het onmenselijk karakter van de daad en de moordpoging. Zijn advocate vraagt een straf met uitstel. “Hij werkt, heeft een beperkt strafblad en heeft intussen geen motor meer.” Twee andere prospects die in beroep gingen, vragen eveneens lichtere straffen. Maar voor de procureur-generaal was dit de waanzin voorbij. “P.B. was misschien geen Hell’s Angel, maar had wel een goede ‘bewaarangel’. Voor hetzelfde geld was die man doodgevroren. Jullie hebben hem bij min vier achter gelaten!” Voor Jelle P. vorderde hij zes jaar cel. “Jij was de gewapende rechterhand van Angelo T. Jullie hebben samen de dans geleid en de opdracht gegeven hem te dumpen.” Ward T. ziet hij als vice-president toch iets lager in de orde en voor hem werd opnieuw vijf jaar gevorderd. “Jij bewerkte zijn hand met de bunsenbrander om de code van zijn bankkaart te verkrijgen!” Voor de twee andere prospects die in beroep zijn, werd twee jaar gevorderd. Uitspraak op 23 oktober. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier