Hij had zijn lesje wel geleerd na twee maanden cel en zou “zelfs geen e-mail meer sturen”, maar al op de dag van zijn tweede veroordeling voor stalking van zijn ex-vriendin, stuurde een 44-jarige man uit Zwevegem al opnieuw bedreigende berichten naar haar nieuwe partner. “Are you scared now? Ik ga jullie met de grond gelijk maken.” Voor de derde keer in acht maanden tijd stond hij voor de correctionele rechtbank terecht. Het leverde hem een effectieve celstraf van één jaar op dit keer. “Zelfs als hij dronken is, moet hij mij met rust laten”, vroeg zijn ex.
Begin december 2023 liep Kurt M. nog een voorwaardelijke celstraf van acht maanden op voor belaging van zijn ex. Ook toen al liet hij in zijn berichten weinig ruimte tot interpretatie. “Je staat op nummer één van mijn lijst to kill. How does it feel to be hunted? (Hoe voelt het om opgejaagd te worden, red.)”, luidde het toen al.
Een kogelbrief in de brievenbus volgde, banden van haar auto werden stuk gestoken, graffiti ontsierde de wagen… De veroordeling bleek niet veel effect te hebben. Zelfs nog voor de datum van die veroordeling bleef hij haar lastigvallen: het stelen van nummerplaten, haar werkgever contacteren om haar van diefstal te beschuldigen, nachtelijke telefoontjes, een brief met knipsels uit dagbladen, berichten op Facebook over hoe “een lammetje een ‘war machine’ wordt”, …
Alcohol
Pas na de zoveelste klacht besliste de onderzoeksrechter in maart om M. naar de gevangenis te sturen. Daar verbleef hij tot 10 juni, de dag dat de rechter hem een nieuwe celstraf van één jaar gaf maar de voorhechtenis van drie maanden voldoende vond als effectieve straf. Op voorwaarde dat hij zich aan enkele regels hield. Waaronder een contactverbod met zijn ex. Maar nog op de dag van de uitspraak en zijn onmiddellijke vrijlating greep hij opnieuw naar zijn smartphone om via Messenger bedreigende berichten te sturen. “In een dronken bui”, verklaarde M. Van de onderzoeksrechter kreeg hij nogmaals de kans om voorwaarden te volgen en zich meteen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in Kortrijk aan te melden, maar dat gebeurde opnieuw niet. ’s Anderendaags zat hij op café in Harelbeke en zorgde onder invloed opnieuw voor moeilijkheden, met een nieuwe aanhouding tot gevolg. “Besef je eigenlijk wel dat je de rust van je ex verstoort?”, vroeg haar advocaat zich af. “Ik schaam me, mea culpa”, klonk het bij Kurt M. “De berichten zijn telkens in een dronken bui gestuurd. Maar ik besef dat ik mijn trots opzij moet zetten en het tijd is om het verleden los te laten. Ik moet hulp aanvaarden om van de alcohol af te blijven. Ik neem me ook voor om geen smartphone meer te gebruiken. Sociale media zijn te gevaarlijk.”
Schuldbesef
De openbare aanklager eiste dit keer een effectieve celstraf van twee jaar, zelf vroeg M. nogmaals voorwaarden op te leggen. “Een verhuis vanuit zijn geboortestreek in Geraardsbergen naar de kust heeft hem getekend”, aldus advocaat Maxime Van Winkel. “Hij heeft er nooit kunnen aarden en te weinig sociale vaardigheden ontwikkeld. Maar nu beseft hij dat hij zwaar in de fout is gegaan.” De rechter sprak uiteindelijk één jaar effectieve celstraf uit. Aan zijn ex moet hij opnieuw een schadevergoeding betalen, van 1.000 euro dit keer. (LSi)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier