Jaar cel met uitstel voor Club-hooligan die Cercle-fans te lijf ging: “Met sjaal voor mond kwam hij duidelijk voor problemen zorgen”

Nog voor de wedstrijd kwam het langs de Gistelse Steenweg al tot een confrontatie tussen de politie en een harde supporterskern van Club Brugge. Na de wedstrijd kwam het zelfs tot echte rellen aan het café Bras op ‘t Zand. © Archief AFr
Redactie KW

Een 32-jarige Bruggeling heeft van de rechter een jaar celstraf met uitstel, 800 euro boete en twee jaar stadionverbod gekregen voor zijn aandeel in een zware knokpartij na de stadsderby tussen Club en Cercle in februari vorig jaar. Supporters van beide teams gingen toen op de vuist in het café Bras op ’t Zand. B.C. gooide daarbij een terrasstoel in het gezicht van een Cercle-fan. Naar eigen zeggen kwam hij enkel “een pintje drinken”.

Nog vóór de wedstrijd op zondag 19 februari 2023 in het Jan Breydelstadion kwam het langs de Gistelse Steenweg al tot een confrontatie tussen de politie en de North Fanatics 2013, een harde supporterskern van Club Brugge. Tot rellen kwam het toen nog niet, maar na de wedstrijd, die eindigde op een gelijkspel, kwam het aan het café Bras op ’t Zand alsnog tot een gewelddadige confrontatie tussen supporters van de beide teams.

Een twintigtal supporters ging met elkaar op de vuist en er werd zelfs een vuurpijl afgeschoten op de deur van de horecazaak. De massaal opgetrommelde politie kon de situatie snel ontmijnen. Zo’n achttien aanwezigen moesten wel een verklaring afleggen en mochten daarna terug beschikken.

Snijwonde door terrasstoel

Maar voor Club-supporter B.C. (32) kreeg het incident nog een staartje. De Bruggeling gooide tijdens het incident een terrasstoel in het gezicht van een Cercle-fan, die daar een snijwonde aan overhield. Volgens het parket gebeurde dit met voorbedachten rade. “Hij heeft na de wedstrijd bewust de confrontatie opgezocht”, stelde procureur Fauve Nowé. “Dit was een raid op het café en de supporters van de vijand.”

B.C. was lang niet aan zijn proefstuk toe was. “Zijn hooliganverleden gaat al terug tot in 2009”, stelde de procureur. “Hij rijgt al veertien jaar administratieve boetes en stadionverboden aaneen. Hij liep ook al veroordelingen op voor drugsfeiten en slagen. Drank, drugs en geweld lopen als een rode draad door zijn leven. Hooligans zoals hij moeten uit het stadion en de omgeving geweerd worden.”

Sjaal voor gezicht

B.C. kwam zich zonder advocaat verantwoorden en waste de handen in onschuld. Naar eigen zeggen kwam hij samen met een zestal vrienden een pintje drinken op ’t Zand. “We mochten immers niet naar de Platse van de politie”, stelde hij. “Plots kwamen er mensen uit het café Bras gestormd en begonnen ons met van alles te bekogelen. Ik heb die stoel teruggegooid, maar niet om iemand te raken.”

De beklaagde ontkende dat hij van plan was om te vechten of dat het incident met de wedstrijd te maken had. Maar de rechtbank veegde die beweringen van tafel. “Op camerabeelden is te zien hoe de beklaagde een zwarte sjaal tot boven zijn neus trekt alvorens het café binnen te gaan”, klonk het in het vonnis. “Hij had duidelijk de intentie om er voor problemen te zorgen. Dat de beklaagde behoorde tot een groep Club-supporters en het slachtoffer tot een groep Cercle-supporters bewijst dat de feiten kaderden in de wedstrijd.” (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier