Izegemse broers riskeren elk 2.000 euro boete omdat ze opdracht gaven om asbestplaten te begraven

© Belga
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Twee broers riskeren elk 2.000 euro boete omdat ze arbeiders van hun bouwbedrijf de opdracht gaven om asbestplaten te begraven in plaats van correct af te voeren. “Een domme keuze”, gaf ook hun advocaat toe.

Op 17 december 2020 kreeg de politie van zone Riho een anonieme melding dat er op een werf in Izegem asbestplaten onder de grond gestoken werden. Ter plaatse zagen de agenten enkele gegolfde asbestplaten nog uitsteken uit een stuk omgewoelde aarde. De arbeiders ter plaatse verklaarden dat ze daarvoor de opdracht kregen van de beklaagden, twee broers die samen een aannemingsbedrijf besturen.

“Op enkele seconden heeft mijn cliënt een domme keuze gemaakt”, zei de advocaat van de jongste broer. “Het ging om drie golfplaten van twee vierkante meter die van een oude duiventil kwamen.”

Zwarte dag

De advocaat vroeg om een werkstraf maar wees vooral naar de overschrijding van de redelijke termijn sinds de vaststellingen, intussen drieënhalf jaar geleden.

De oudere broer vroeg de vrijspraak, volgens zijn advocaat was hij niet de opdrachtgever. Zijn jongere broer gaf dat ook toe. “Die beslissing was een zwarte dag”, zei de man. “Het stond niet in verhouding met wat ik de twintig jaar daarvoor gedaan heb.”

Vonnis op 17 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier