Gino Devogelaere, burgemeester van Anzegem, is veroordeeld tot een boete van 8.000 euro, waarvan de helft effectief, voor de opruimwerken in het Sint-Arnolduspark in Tiegem. De rechter oordeelde dat de burgemeester daarbij zijn boekje te buiten ging en schade aanrichtte aan de natuur. “Lag onze lijst nog niet vast, ik stopte meteen als burgemeester.”
In het Sint-Arnolduspark, ook bekend als het Tiegempark, sneuvelden in februari 2022 heel wat bomen bij de doortocht van storm Eunice. Begin 2023 gaf burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén) daarom de opdracht om het park op te ruimen en omgevallen bomen en afgewaaide takken te verwijderen. De natuurinspectie had voordien nochtans al contact opgenomen met Devogelaere met de boodschap dat deze werken niet mochten plaatsvinden, mede omdat de wilde hyacint in bloei stond.
Werken toch uitgevoerd
De burgemeester verzekerde de natuurinspectie dat de werken niet zouden doorgaan en dat er voor alle nieuwe werken een machtiging gevraagd zou worden. Later werd vastgesteld dat er desondanks ingrijpende werken waren uitgevoerd in het park. Devogelaere zou later verklaren dat dit was omwille van de veiligheid en omdat er ratten zaten in het dode hout. Om dit te verwijderen, werden zware machines gebruikt en daardoor raakten ook de bodem en de struiklaag beschadigd. De natuurinspectie schatte dat er tot 1.435 m² bosbodem beschadigd was.
Op het proces was lang onduidelijk of er nu een kapvergunning nodig was voor deze werken of niet. Volgens burgemeester Devogelaere viel Tiegempark onder de regelgeving voor parken, wat inhoudt dat er geen vergunning nodig was. “Mijn voorganger Claude Van Marcke kocht het park net omdat het een park was”, zei burgemeester Devogelaere op het proces. “Hij wist dat we in een bos veel meer moeten opletten qua beheer.”
Halverwege het proces dook echter plots een kapvergunning op, waardoor de betrokken partijen hun standpunten moesten herbekijken. Uiteindelijk bleek dit voor het vonnis weinig verschil te maken. De rechter nam akte van de kapvergunning, maar meende dat de burgemeester de voorwaarden daarvan niet naleefde en dat er onvoorzichtig te werk gegaan was. De rechter stelde daarbovenop duidelijk dat het bosdecreet wel degelijk van toepassing is in het Sint-Arnolduspark. Of er sprake is van een bos, hangt af van de feitelijke toestand op het terrein, niet van de bestemming in de gewestplannen of het feit dat in de verkoopakte sprake was van een park.
Ontgoochelde burgemeester
Burgemeester Devogelaere is enorm ontgoocheld door het vonnis. “Dit alles berust op een misverstand”, reageert Devogelaere. “Niemand op de gemeente was op de hoogte dat er voor omgewaaide bomen een kapvergunning nodig was. Ik moet blijkbaar de notaris op de vingers tikken die ons negen jaar geleden een bos verkocht heeft als een park. Ik heb onze gemeentewerkers nu al verboden om nog onderhoudswerken uit te voeren in het Sint-Arnolduspark. We weten echt niet meer wat er nu nog mag en wat niet.”
“In de komende verkiezingen kom ik op als lijstduwer, maar moest onze lijst nog niet vastliggen, dan stopte ik meteen als burgemeester. Ik ben dertig jaar actief in de gemeentepolitiek en werd zeven jaar geleden onverwacht burgemeester, als dit hiervoor mijn bedanking is… Maar zo gemakkelijk laat ik me niet aan de kant drummen, ik kreeg vandaag al bemoedigende reacties dat ik mijn hoofd niet mag laten hangen. Ik bespreek later nog met mijn advocaat of we al dan niet beroep aantekenen, maar ik zal de boete sowieso uit mijn eigen zak betalen.”
Aannemer vrijgesproken
De verantwoordelijke aannemer stond mee terecht, maar werd vrijgesproken. Hij vroeg immers aan de burgemeester of er geen kapvergunning nodig was en voerde de werken pas uit toen de burgemeester daar ontkennend op antwoordde. “Ik ben blij voor hem, hij is er gelukkig al van af”, aldus nog de burgemeester.
De rechter stelde verder een deskundige aan om de schade in het park verder te bepalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier