Geen straf voor Zerkegemse bankdirecteur die klanten drie miljoen euro lichter maakte: “Redelijke termijn is overschreden”

Yves B. houdt zijn onschuld staande. © AFr
Redactie KW

Een 47-jarige ex-bankdirecteur uit Zerkegem krijgt geen straf opgelegd nadat hij zijn klanten drie miljoen euro lichter maakte. De rechter achtte alle feiten bewezen, maar stelde vast dat de redelijke termijn in het dossier overschreden is. Yves B., zijn kompaan Michel D. én BNP Paribas Fortis moeten wel 2,7 miljoen euro schadevergoeding ophoesten. “We zijn opgelucht dat hij schuldig is bevonden en we dit hoofdstuk eindelijk kunnen afsluiten”, klinkt het bij de slachtoffers.

Eind jaren negentig werkte Yves B. zich op tot directeur van zijn eigen bankkantoor, eerst in Oostende en later in Oudenburg. Dat laatste groeide uit tot een van de succesrijkste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis.

Woekerwinsten

Met zijn vlotte praatjes en charmante voorkomen was B. alom gerespecteerd en toen hij eind 2013 voor twee maanden achter de tralies belandde op verdenking van oplichtingspraktijken sloeg dat natuurlijk in als een bom.

Onderzoek wees uit dat de Zerkegemnaar diverse gefortuneerde klanten overtuigd had om hun geld te laten beleggen door zijn Oostendse kompaan Michel D. (50). Die kon zogezegd wonderen verrichten en beloofde de klanten woekerwinsten van liefst 22 procent. Maar volgens het gerecht kwam van de beleggingen niets in huis en verdween in totaal drie miljoen euro in de zakken van de beklaagden.

Blind vertrouwen

Het onderzoek sleepte jarenlang aan en ook het proces kende de nodige vertragingen waardoor de zaak pas op 8 oktober – acht jaar na de start van het onderzoek – kon worden gepleit. De procureur verontschuldigde zich daarvoor en liet de strafmaat over aan de rechter.

“Het voornaamste is nu dat de slachtoffers vergoed worden”, stelde ze. Een van die slachtoffers is de in 2015 overleden Eddy Van Gelder, die liefst 800.000 euro toevertrouwde aan B. “We hadden een blind vertrouwen in hem, maar al het geld ging in rook op”, zuchtte weduwe Brigitte Dochy (65) tijdens het proces. “Ze deden alsof Eddy hun vriend was en namen hem mee naar privéclubs waar ze het geld lieten rollen.”

Geen zelfverrijking

Yves B. is zijn onschuld altijd staande blijven houden en schoof alle schuld in de schoenen van Michel D. “Hij was al heel lang bevriend met Eddy Van Gelder”, pleitten de advocaten van Yves B.

“Alle slachtoffers waren kennissen van Van Gelder en het was hij die hen overtuigde om hun geld via D. te beleggen. Onze cliënt deed de bancaire verrichtingen, maar pleegde geen strafrechtelijke inbreuken. Van zelfverrijking was geen sprake.”

Grote sommen terugbetaald

Michel D. gaf toe dat hij bij de drankverslaafde en goedgelovige Eddy Van Gelder de grenzen van het toelaatbare opzocht. “Maar of dat oplichting was, laat ik over aan het oordeel van de rechtbank”, pleitte zijn raadsman Laurens van Puyenbroeck.

“Mijn cliënt nam te grote risico’s en kon op den duur bepaalde verbintenissen niet tijdig terugbetalen. Maar hij neemt wel als enige zijn verantwoordelijkheid en betaalde al grote sommen terug.”

2,7 miljoen euro schadevergoeding

Volgens de rechter maakten zowel Yves B. als Michel D. zich wel degelijk schuldig aan oplichting. Hij stelde evenwel vast dat de redelijke termijn in het dossier overschreden is en legde hen daarom geen straf op.

De twee moeten wel 2,7 miljoen euro schadevergoeding ophoesten. Opmerkelijk: BNP Paribas Fortis moet daaraan meebetalen. De bank betaalde eerder al 1,25 miljoen euro terug aan een slachtoffer uit Duitsland.

Verantwoordelijkheid bank

De burgerlijke partijen blijven met gemengde gevoelens achter. “We zijn enerzijds tevreden dat de bankdirecteur schuldig is bevonden ondanks zijn eeuwige ontkenning”, zegt Wilcot Van Baeten (26), de zoon van Brigitte Dochy.

“De rechter heeft hem niet geloofd en dat is een hele opluchting. Anderzijds knaagt het dat hij zonder straf wegkomt. Maar voor ons is het veel belangrijker dat we dit hoofdstuk na al die jaren kunnen afsluiten. Dat BNP Paribas Fortis mee moet betalen is een goede zaak. Het stuitte ons zwaar tegen de borst hoe de bank altijd alle verantwoordelijkheid van zich af is blijven schuiven.”

In beroep

Hoewel hij geen straf kreeg opgelegd legt Yves B. zich niet neer bij zijn veroordeling. “Mijn cliënt kan geen vrede nemen met het feit dat hij schuldig is bevonden aan oplichting”” reageert zijn advocaat Luc Arnou. “Hij houdt zijn onschuld vol en wil die ook aantonen in beroep.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier