Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Problemen door verbouwingen thuis”

Archiefbeeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever op vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er 1 jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden. Ze gaf alles toe, en betaalt maandelijks stipt terug. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in de financiële problemen door een noodzakelijke verbouwing”, zei ze.

De 40-jarige vrouw uit Ichtegem was al financieel medewerkster jarenlang verbonden aan de Vives Hogeschool campus Brugge. “De vrouw beheerde er facturen van leveranciers en voerde betalingen uit”, zegt de raadsman van Vives.

“Bij een audit in januari 2023 kwam wanbeheer aan het licht. Het bleek dat de vrouw al vier jaar lang systematisch facturen aanpaste in het systeem en haar eigen rekeningnummer als begunstigde vermeldde. Het ging meestal om terugbetalingen van leveranciers, en telkens om niet al te hoge bedragen. Zo bleef dit lang onder de radar.”

In totaal pluimde de vrouw Vives toch voor 93.618 euro.

Maandelijks terugbetalen

De vrouw werd uiteraard meteen ontslagen maar kwam met de Vives wel een terugbetalingsplan overeen. Ze betaalt elke maand minstens 300 euro terug, wat betekent dat ze wel meer dan 20 jaar moet afbetalen.

Op dit moment staat er nog meer dan 81.000 euro open. “Maar de vrouw houdt zich wel aan haar woord, gaf alles toe en dat siert haar wel. In principe vorderen we 1 jaar cel met uitstel onder voorwaarden, maar eventueel kunnen we ook akkoord gaan met een opschorting.”

Verbouwing

Volgens de verdediging schaamt de vrouw zich enorm. “Ze was eigenlijk zelfs blij dat alles uitkwam want ze voelde zich gevangen in haar eigen systeem. De vrouw heeft een gezin met kinderen en kwam in de problemen toen ze een noodzakelijke verbouwing moesten doen toen bleek dat hun net aangekochte huis in slechte staat was.”

“Die extra lening sloeg een put. We willen wel opmerken dat ze het gestolen geld enkel gebruikte voor die putten en voor gezinsuitgaven zoals boodschappen en gezinsfacturen. Nooit kocht ze er iets van luxe mee.”

De vrouw zelf nam nog beschaamd het woord en bedankte de Vives voor haar menselijkheid bij de afhandeling. Vonnis op 4 oktober.

(JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier