Drie jaar cel voor jonge Nederlandse drugskoerier die politievoertuig langs E17 ramde: “Er hadden twee doden kunnen vallen”

De politie wou aan het Shell-tankstation langs de E17 in Marke overgaan tot controle bij de jonge Nederlander, maar de jongeman sloeg op de vlucht. © Google Maps
Redactie KW

“Dat manoeuvre op de snelweg was echt crimineel.” De Kortrijkse openbare aanklager vorderde 8,5 jaar cel voor een 22-jarige Nederlandse drugskoerier die op de E17 in Kortrijk een politievoertuig ramde in een poging om te ontsnappen. In zijn auto lag maar liefst 10 kilo drugs en een geladen wapen. De rechter hield het op drie jaar effectieve celstraf.

Op 28 februari 2024 merkten twee agenten van de federale wegpolitie in de buurt van Kortrijk een verdachte auto op die traag reed. Ze gingen met hun Audi A4 voor de auto rijden en maanden de chauffeur aan hen te volgen naar de snelwegparking aan het Shell-tankstation in Marke.

10 kilo drugs

Achter het stuur zat Mohammed T. (22) uit Rotterdam. Hij stak zijn duim omhoog, maar gaf plots plankgas en ramde het politievoertuig achteraan. Via de pechstrook haalde hij een vrachtwagen in en daarna probeerde hij met een plots manoeuvre naar links nogmaals het politievoertuig te rammen. Uiteindelijk ging zijn wagen zelf aan het tollen en kon hij ingerekend worden. In zijn koffer bleek 9 kilo heroïne en 1 kilo cocaïne in een tas te zitten. Net als een geladen wapen.

De procureur was niet mals voor de jonge Nederlander die sindsdien in de Belgische cel verblijft. Hij vroeg voor de gewapende weerspannigheid, de manoeuvres met de wagen dus, de maximale straf van vijf jaar effectief. Bovenop dertig maanden cel voor de invoer van de drugs en het jaar cel voor het wapen. De twee agenten uit de aangereden auto stelden zich burgerlijke partij en vroegen een schadevergoeding. “Dat is geen inherent onderdeel van onze job”, benadrukten ze. “Wij slapen daar slecht van en zijn er weken mee bezig. Omdat er een wapen moest getrokken worden, volgde ook nog eens een extra onderzoek.” “Hier hadden twee doden kunnen vallen”, vond advocaat Thomas Vandemeulebroucke, die een van de agenten verdedigde. “Enkel dankzij hun training en rijvaardigheidstechnieken konden zij na de aanrijding op de weg blijven.”

In paniek

Advocaat Robbie Dewaele verdedigde Mohammed T. en viel bijna achterover van de zware celstraf van 8,5 jaar die het openbaar ministerie vorderde. “Overdreven”, vond hij. “Het is geen gehaaide crimineel. Hij heeft nog een blanco strafblad en ging er gewoon mee akkoord om voor 500 euro van Rotterdam naar Rijsel rijden. Hij wist dat er drugs in de tas zat, maar niet hoeveel en wat precies. Hij komt uit een kansarm gezin en heeft veel spijt. “Toen hij dreigde opgepakt te worden langs de snelweg schoot hij in paniek.”

“Ik denk elke dag in mijn cel aan wat ik fout heb gedaan”, aldus T. Aan de agenten moet hij in totaal een schadevergoeding van 3.900 euro betalen. Aan de Belgische Staat, de werkgever van de agenten, moet hij 11.700 euro betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier