Buren slepen stad Oostende voor rechter door afvalstraat: “We worden al vijf jaar gefolterd en geterroriseerd”

Ondergrondse afvalcontainers. © Stad Oostende
Redactie KW

Enkele buurtbewoners van de Paasbloemlaan sleepten de stad Oostende voor de correctionele rechtbank uit onvrede met de ondergrondse afvalcontainers in hun straat. Volgens het parket is het niet duidelijk of de stad strafbare feiten pleegde, maar de buurtbewoners zijn radeloos: “We worden al vijf jaar gefolterd en geterroriseerd”, klonk het fors.

Grote woorden werden maandag niet geschuwd in de rechtbank van Kortrijk. Inwoners van de Paasbloemlaan willen de afvalstraat voor hun deur weg en voeren daar al jaren strijd voor. “Het is een ernstige verstoring van onze nachtrust”, klinkt het bij een buurtbewoner. “We worden geterroriseerd met lawaai van meer dan 100 decibel als het glasafval tegen de metalen wanden van de container slaat. Ophaalwagens wekken ons bruut uit onze slaap, het lawaai begint al van 6.30 uur ’s morgens. Er wordt ook veel aan sluikstorten gedaan in de straat en als dit afval in onze tuinen waait, dan zijn we er zelf verantwoordelijk voor. Het is onleefbaar, we proberen nu zo veel mogelijk buiten huis te doen.”

Onvrijwillige slagen en verwondingen

De buren dienden een klacht in, niet alleen voor milieu-inbreuken maar ook voor onvrijwillige slagen en verwondingen, omdat een andere buurtbewoner ziek zou worden door de overlast. Het Openbaar Ministerie ziet echter geen correctionele misdrijven en vorderde geen straf voor de stad.

Volgens de advocaat van de buren stond de afvalstraat er ook jaren zonder vergunning, maar de advocaat van de stad Oostende vroeg de vrijspraak. “Het gaat hier om vier containers op een oppervlakte van 16 vierkante meter en er is pas een vergunning nodig vanaf 20 containers. Er zijn ook decibelmetingen uitgevoerd en er is geen sprake van nachtlawaai. Dit dossier had nooit voor een correctionele rechter moeten komen.”

Of de rechter Oostende alsnog veroordeelt, weten we op 25 maart. (JF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier