Bruggeling (40) met autobrouwerijsyndroom vrijgesproken voor rijden onder invloed

Beeld ter illustratie. © Belga

De Brugse politierechter heeft een 40-jarige Bruggeling vrijgesproken voor rijden onder invloed, terwijl er wel een forse alcoholintoxicatie werd vastgesteld. De beklaagde kon immers bewijzen dat hij aan het autobrouwerijsyndroom (ABS) lijdt, wat betekent dat zijn lichaam zelf alcohol aanmaakt.

De beklaagde liep op 2 april en 7 mei 2022 tegen de lamp bij alcoholcontroles. Er werd respectievelijk 2,09 en 1,63 promille alcohol vastgesteld. Bovendien werd de Bruggeling in 2019 al eens veroordeeld voor rijden onder invloed.

Overmacht

Bij de behandeling van het dossier pleitte de verdediging dat de beklaagde volgens zijn artsen aan het autobrouwerijsyndroom lijdt. Zonder te drinken zet zijn lichaam koolhydraten en bepaalde suikers door vergisting in de darmen toch om in alcohol. Volgens de verdediging was er dus sprake van overmacht toen de Bruggeling meermaals onder invloed werd betrapt.

De politierechter besliste om de kwestie te laten onderzoeken door een wetsdokter. Daaruit bleek dat de beklaagde inderdaad naar alle waarschijnlijk aan ABS lijdt. Desondanks vroeg het openbaar ministerie om de veertiger levenslang rijongeschikt te verklaren. Het blijft immers potentieel gevaarlijk als de beklaagde, weliswaar ongewild, onder invloed een voertuig zou besturen.

Koolhydraatarm dieet

De verdediging drong echter met succes aan op de vrijspraak. Meester Bart Bleyaert benadrukte dat zijn cliënt ondertussen een koolhydraatarm dieet volgt. Op die manier zorgt hij er zelf voor dat zijn lichaam geen alcohol meer aanmaakt. Los daarvan werd opgemerkt dat de beklaagde nooit symptomen van dronkenschap vertoonde en dus steeds in staat was om te rijden.

De politierechter oordeelde dat er inderdaad sprake was van overmacht. Anderzijds werd opgemerkt dat de beklaagde nu wel op de hoogte is van zijn aandoening. Hij moet zijn dieet dus blijven aanpassen om niet meer ongewild onder invloed te zijn.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier