“Brandweer blust tegen afspraken in toch met water”: Belcroom voelt zich niet verantwoordelijk voor milieuvervuiling tijdens brand

© a-SB
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Bijna vier jaar nadat een verwoestende brand het bedrijf in de as legde, moet de firma Belcroom zich voor de rechter verantwoorden voor milieuvervuiling die veroorzaakt werd bij de bluswerken. Volgens het parket en een naburig bedrijf nam Belcroom onvoldoende voorzorgsmaatregelen. “Maar wij kunnen niet verantwoordelijk zijn als de brandweer tegen de afspraken in toch blust met water”, zei de advocaat van het bedrijf.

In de nacht van 10 op 11 oktober 2020 ontstond een hevige brand op de site van Belcroom langs de Kachtemsestraat in Roeselare. Belcroom is gespecialiseerd in het verchromen en vernikkelen van metalen. Het bedrijf was dan ook gebonden aan strikte milieunormen. Volgens het Openbaar Ministerie werden de algemene sectorale voorwaarden echter niet gerespecteerd.

In het verleden werden meerdere processen-verbaal opgesteld omdat de inkuiping rond bepaalde schadelijke stoffen niet voldoende zou zijn. Enkele maanden voor de brand was hiervoor nog een aanmaning. Het Openbaar Ministerie meende dat er sprake was van een gebrek aan voorzorg en vorderde 40.000 euro boete voor Belcroom en 8.000 euro voor de zaakvoerder.

Vervuild bluswater

Bij de bluswerken stroomde immers een grote hoeveelheid vervuild bluswater naar de omgeving. Een naburig bedrijf stelde zich burgerlijke partij omdat er tot 100 keer de toegelaten hoeveelheid PFAS werd aangetroffen op hun terrein na de brand. Ook in de Mandel en de Leie kwam vervuild water terecht.

Het bedrijf wijst echter alle verantwoordelijkheid af. “De echte aanleiding van het probleem is dat de brandweer water gebruikte om te blussen, in strijd met alle interventieplannen”, pleitte de advocaat van Belcroom. “Ze kwamen zelfs twee keer op bezoek bij het bedrijf om dat duidelijk te maken. Toch is men domweg met water beginnen blussen. De inkuiping op het bedrijf volstaat voor de normale werking maar niet als er duizenden liters bluswater bijkomen.”

“Ik heb altijd gedacht dat we goed bezig waren”, zei de zaakvoerder van Belcroom. “We deden alle investeringen die nodig waren.”

Vonnis op 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier