Boete voor moeder die beelden verspreidt van politie die zoontje (10) naar buiten dragen: “De verbalisanten zijn wel degelijk herkenbaar in beeld”

Redactie KW

Een 47-jarige vrouw is in beroep veroordeeld tot een boete van 2.000 euro voor privacyinbreuken nadat ze via sociale media beelden verspreidde van de Oostendse politie die haar tienjarige zoontje bij haar kwam weghalen.

Eind 2019 veroorzaakte een filmpje van een politieoptreden in Oostende de nodige ophef op sociale media. Op de beelden was te zien hoe agenten een tienjarig jongetje aan handen en voeten weghaalden bij de moeder. De moeder had de jongen een viertal jaar geleden vanuit Benidorm meegebracht naar Oostende waarop de vader, een Spanjaard, klacht had ingediend wegens parentale ontvoering. De familierechtbank van het hof van beroep gaf hem gelijk en beval op 7 november 2019 dat de jongen terug moest naar de vader.

Niet op school

Omdat de moeder de uitspraak negeerde, kwam de politie de jongen op 4 december 2019 op school ophalen. Toen bleek dat hij daar niet was, ging een andere politieploeg aan de woning van de moeder tot actie over. Volgens de advocaat van de agenten werd eerst bemiddeld maar weigerde de moeder alle medewerking. Ze weigerde zelfs zijn medicijnen, trui, jas en andere spullen mee te geven. Daarop escaleerde de situatie volledig: de jongen werd door de agenten naar buiten gedragen, terwijl de moeder alles filmde. Die beelden verknipte ze, zette ze later op sociale media en stapte ook naar de pers. De agenten werden hierdoor afgeschilderd als kinderbeulen.

Lasterlijke aangifte

De rechter in eerste aanleg oordeelde dat ze het recht niet had om die beelden – waarop de agenten herkenbaar in beeld waren te zien – te verspreiden en veroordeelde haar tot drie maanden cel en 400 euro boete. Moeder M.D. bezorgde de beelden ook aan kranten- en nieuwswebsites en legde klacht neer bij Comité P. Nadat het Comité P haar klacht seponeerde, werd M.D. voor de rechter gedaagd wegens lasterlijke aangifte. Daarvan werd ze in eerste aanleg vrijgesproken. In beroep veroordeelde het hof haar voor onder meer inbreuken op de gegevensbescherming, maar voor de lasterlijke aangifte werd ze opnieuw vrijgesproken. “De verbalisanten zijn wel degelijk herkenbaar in beeld. Op de foto’s zijn enkel ter hoogte van de ogen van de agenten kleine zwarte balken aangebracht waardoor de verbalisanten nog volledig herkenbaar zijn. Niettegenstaande de beelden elkaar vlug opvolgen zijn de politiemedewerkers identificeerbaar en herkenbaar. De politiemedewerkers staan duidelijk in het centrum van de actie”, oordeelde het hof in zijn arrest. “Het is duidelijk dat de beklaagde met het posten en dus publiek maken van het filmmateriaal, vergezeld met de tekstcommentaar en haar gekleurde versie van de feiten, bewust een bepaald klimaat schept waarbij zij polarisering niet schuwt. Het op een dergelijke manier verspreiden van twijfelachtige info straalt af op de werking van de politie gezien de bevolking dergelijke zaken zonder meer voor waar kon aannemen.” Ze kreeg hiervoor een boete van 2.000 euro. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier