De bedenker van de iconische verdwaalpalen aan de kust heeft in de Brugse strafrechtbank vier maanden celstraf met uitstel gekregen voor elektronische overlast ten aanzien van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). Toen de kustgemeenten één na één de palen van hun stranden verwijderden stuurde Dominiek V. (68) talloze e-mails naar IKWV, waarin hij de dienst niet alleen zwart maakte, maar ook haar medewerkers bedreigde. “Ik ga de bloedhonden op jullie afsturen”, schreef hij onder meer.
In 1991 introduceerde Dominiek V. uit Oudenburg zijn oriëntatiepalen of verdwaalpalen op de Belgische stranden. Jarenlang waren de kleurrijke boot, trein, vis, banaan, bal en huis een vaste waarde aan de kust. Dankzij sponsors kon V. de palen gratis ter beschikking stellen, maar toen de belangrijkste daarvan in 2013 afhaakten, begonnen de problemen. V. vroeg plots en eenzijdig 400 euro huur- en onderhoudsgeld per paal, waarop de kustgemeenten het systeem één na één lieten varen. Omdat de kustreddingsintercommunale IKWV een uniform systeem wilde, werden in 2014 in samenwerking met Plopsaland armbandjes geïntroduceerd waarop ouders de naam van het kind en een telefoonnummer konden plaatsen.
Acht jaar lang
Omdat hij IKWV als de grote schuldige zag voor de verwijdering van zijn palen begon V. de reddingsdienst te bestoken met e-mails. “Al acht jaar lang wordt mijn cliënt door die man geterroriseerd”, stelde Hannah Laureyns, de advocate van IKWV, tijdens de pleidooien. “Hij maakt de kustreddingsdienst niet alleen zwart, maar bedreigde ook zijn medewerkers. ‘Ik ga de bloedhonden op jullie loslaten’, schreef hij onder meer. Mijn cliënt heeft heel veel geduld gehad en wilde een proces absoluut vermijden. Maar omdat deze man maar niet wilde stoppen met verdachtmakingen en dreigementen, stapte de kustreddingsdienst uiteindelijk naar de politie. Hij heeft geen enkel schuldinzicht en blijft zich wentelen in een slachtofferrol. Hij blijft trouwens nog altijd e-mails sturen.”
Niet meer over inhoud
Het openbaar ministerie vroeg zes maanden celstraf, eventueel voorwaardelijk. “Iedereen mag het oneens zijn met een beslissing en zijn ongenoegen daarover uiten”, stelde procureur Lode Vandaele. “Maar het mag niet pathologisch worden en uitmonden in wraak. Dit gaat niet meer over de inhoud. Hier wordt op de man gespeeld en dat moet stoppen. En als het niet stopt, zullen we niet aarzelen om een nieuwe rechtszaak op te starten. De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt vermoedde allerlei politieke machinaties achter de beslissing om zijn palen weg te nemen”, pleitte advocaat Arent Lievens. “Hij vindt ook dat de reddingsdienst zijn idee stal en voelt zich verraden. Hij blijft erbij dat hij correct heeft gehandeld.”
Symbolische euro
De rechtbank zag dat anders en veroordeelde V. donderdag tot vier maanden celstraf met uitstel. “De beklaagde schijnt nog steeds niet te begrijpen dat de beëindiging van de overeenkomsten met betrekking tot de oriëntatiepalen voor de burgerlijke partij al lange tijd een gedane zaak is en het in weerwil daarvan onophoudelijk blijven mailen niets anders is dan het bezorgen van overlast”, klonk het streng. De kustreddingsdienst vroeg 2.500 euro morele schadevergoeding, maar de rechtbank hield het op een symbolische euro. Volgens de rechtbank is het niet aangetoond dat de goede naam van IKWV door de mails werd aangetast. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier