Bedelaar (42) blijft voor overlast zorgen in Knokse winkelstraten, politie zoekt oplossing: “Vragen vooral om heft niet in eigen handen te nemen”

Archiefbeeld. © MM
Redactie KW

Toen een vrouw hem geen eten wou geven, ging hij door het lint. Hij greep de vrouw bij de keel en duwde haar de rijbaan op. Bedelaar S.D., een 42-jarige man uit Knokke-Heist, riskeert 12 maanden cel voor opzettelijke slagen en verwondingen aan twee vrouwen. Bij de politie kennen ze hem maar al te goed. De veertiger zorgt al een tweetal jaar voor overlast in de winkelstraten van Knokke-Heist. “Maar de oplossing ligt niet voor het grijpen”, zegt korpschef Steve Desmet.

“De politie, zijn ouders en zijn bewindvoerder weten niet meer wat te doen. Die man is niet meer prettig gestoord, maar lastig.” Het zijn woorden van de eigen advocaat van S.D. die wijzen op de ernst van het probleem. De 42-jarige man verscheen vorige week voor de rechtbank in Brugge omdat hij tijdens het bedelen in de winkelstraten van Knokke-Heist twee vrouwen fysiek aanviel.

Door het lint

In de kustgemeente is de veertiger welbekend. En helaas net door de overlast die hij veroorzaakt. S.D. hangt al een tweetal jaar rond in de winkelstraten zoals de Lippenslaan. Bepaalde periodes duikt hij vaker op om dan weer even te ‘verdwijnen’ en terug te keren. Steeds opnieuw vraagt hij passanten om geld. Daarbij klampt hij de mensen ook geregeld aan. En hij gebruikt soms dus fysiek geweld, zo blijkt.”

“Op 10 oktober 2023 sprak een 79-jarige vrouw S.D. aan over z’n vervelende gedrag. Daarop greep hij haar bij de schouders en gaf haar een duw. Het slachtoffer kwam ten val en raakte gewond. Op 29 maart 2024 kwam het tot een nieuw incident. S.D. vroeg een vrouw om eten, maar zij weigerde en maande ook iemand anders aan om niets te geven. De beklaagde ging daarop compleet door het lint. Hij greep de vrouw bij de keel en duwde haar de rijbaan op. Daarvoor riskeert hij 12 maanden cel.

En hoewel zijn zaak vorige week voor de rechtbank kwam, zorgde hij intussen opnieuw voor overlast in de Lippenslaan. Alleen is bedelen op zich geen strafbaar feit en is het dus niet evident om een oplossing te vinden. S.D. zorgt eigenlijk vooral voor overlast door onder andere mensen hardnekkig aan te klampen.

Bij de politie zijn ze op de hoogte van de problematiek. “We komen ook altijd gepast tussen”, zegt korpschef Steve Desmet. “We zijn al diverse keren in gesprek gegaan met die man en volgen dit dagelijks op. Soms liggen oplossingen evenwel niet voor het grijpen. We bewandelen alle mogelijke pistes om voor de buurt, maar ook voor betrokkene zelf, een gepaste oplossing te zoeken.”

Psychiater

Omdat het gaat om een individueel persoon en bijhorende problematiek kan de politie geen details kwijt over de man in kwestie. Maar dat hij wel degelijk hulp nodig heeft, bleek ook in de rechtbank. Daar raakten de partijen het erover eens dat S.D. beter eens door een psychiater kan onderzocht worden. Op 2 mei neemt de rechtbank over die kwestie een beslissing. Omdat gedwongen hulpverlening niet evident is, blijft de hoop vooral dat de man zich bereid toont om zich te laten begeleiden.

Ondertussen houdt de politie de vinger aan de pols, stelt de korpschef. “We begrijpen dat de mensen ongerust zijn. Het is niet oké als mensen aangeklampt worden. En al zeker niet als er fysiek geweld aan te pas komt. Die zaken worden door het parket voor de rechtbank gebracht. Maar zoals gezegd zijn we al lange tijd met dit dossier bezig om een gepaste oplossing te vinden. In de tussentijd vragen we de mensen om zéker niet zelf in te grijpen en steeds de politie te verwittigen bij problemen”, besluit Steve Desmet.

(MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier