“Wat ze stuurt is bijzonder verontrustend. Ze zegt zelfs dat ze over lijken zou gaan en haar gedrag is onverbeterlijk. Ze moet een zwaardere straf krijgen.” De rechter in beroep was spijkerhard voor een 52-jarige oma uit Ieper die het leven van haar eigen zoon ‘tot een hel’ maakt.
Hij verbrak alle contact met zijn moeder, maar K.C. pikte dat niet. Ze stuurt bedreigende sms’en, spreekt voicemails in, zoekt hem op, maar vooral: ze deelt ongevraagd foto’s van zijn dochter op Facebook, voorzien van de nodige commentaar. De vrouw krijgt anderhalf jaar cel, effectief. “Ik ben jouw eigendom niet”, beet haar zoon haar toe.
De relatie tussen de 25-jarige zoon en zijn 52-jarige moeder is al enkele jaren verzuurd. De jongeman werd vroeger in een jeugdinstelling geplaatst, omdat zijn moeder niet voor hem wou of kon zorgen. Daar had hij het bijzonder moeilijk mee, maar antwoorden kreeg hij naar eigen zeggen niet. Toen hij zijn vrouw leerde kennen, biechtte hij haar zijn verleden op. Daarop besloot hij het contact met zijn moeder K.C. te verbreken. Die pikte dat helemaal niet, zeker omdat ze intussen een kleindochter kreeg en ook die niet mocht zien.
Constante angst
De vrouw maakte het leven van haar eigen zoon en diens vrouw ‘tot een hel’. Tot het slachtoffer moe getergd naar de politie stapte en klacht indiende. “Ze leven in constante angst”, zegt hun advocaat. “Want alhoewel dat haar verboden werd, komt ze te pas en te onpas aan hun huis staan. Ze stuurt ronduit bedreigende sms’en en spreekt voicemailboodschappen in die niets aan de verbeelding overlaten. Maar ze probeert haar zoon en diens vrouw op een veel laffere manier te raken: via hun dochtertje. Omdat ze die niet mag zien, verspreidt ze ongevraagd foto’s van het meisje op Facebook, voorzien van de nodige commentaren. Dit zal escaleren.” Ook op haar proces toonde K.C. geen schuldinzicht, tot frustratie van haar zoon. “Stop met foto’s te delen en laat ons rust. Ik ben jouw eigendom niet”, sneerde de jongeman.
Over lijken
K.C. kreeg in december in de rechtbank van Veurne 1 jaar cel met uitstel onder voorwaarden, waaronder een strikt contactverbod. Ze ging niet akkoord, tekende beroep aan… en deed gewoon verder. De rechter in beroep pakte haar nu spijkerhard aan, ondanks dat K.C. uiteindelijk niet opdaagde voor haar proces. “De voicemails die ze inspreekt en de berichten die ze stuurt zijn werkelijk verontrustend”, motiveerde de rechter. “Ze deinst er niet voor terug bijzonder dreigende taal te spreken. Het is ernstig en bovendien lijkt ze onverbeterlijk. Ze gaf zelfs meermaals aan over lijken te willen gaan om haar zin te krijgen. Tegen de politie zei ze bijvoorbeeld: ‘Hij zal het wel voelen en horen’. Enkel een hogere, effectieve celstraf is passend.”
Anderhalf jaar effectief
De grootmoeder werd nu veroordeeld tot een effectieve celstraf van 18 maanden, een fors zwaardere straf. De kans dat ze een deel van die straf zal moeten uitzitten, al dan niet met elektronisch toezicht, is zeker reëel. Bovendien moet de vrouw haar zoon, zijn vrouw en haar kleindochter een schadevergoeding van elk 500 euro betalen. Haar zoon hoopt nu vooral dat zijn moeder eindelijk inziet dat ze hen met rust moet laten zodat ze hun leven verder kunnen zetten. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier